turizm

Cennetten bir köşe; Arapapıştı Kanyonu

Geçtiğimiz yıllarda Aydın Büyükşehir Belediye başkanı Özlem Çerçioğlu’nun girişimleriyle turizme kazandırılan Arapapıştı Kanyonu ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekmeye devam ediyor.

Aydın, Denizli ve Muğla illeri sınırları içinde yer alan Arapapıştı Kanyonu doğal güzellikleri ile Pers ve Roma – Bizans medeniyetlerinden izler taşıyor. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun talimatıyla turizme açılan kanyonda Büyükşehir Belediyesi’ne ait sosyal tesis ziyaretçilere hizmet veriyor. Ayrıca kanyonda 1 saati aşan tekne turu da düzenleniyor. Yemyeşil çam ormanları ile çevrili Arapapıştı Kanyonu’nda yüzlerce çeşit kuş türü de üreme ve göç dönemlerini geçiriyor. Ulaşımın kolay olduğu kanyonun yolu asfalt ve bakımlı. Doğa yürüyüşçülerini kendine çeken kanyon bu spora gönül verenleri cezbediyor. Arapapıştı Kanyonu yaz aylarında sıcaklardan bunalan günübirlik tatilcileri serin havasıyla kendine çekiyor. Fotoğraf sanatçıları için de açık hava stüdyosu olan Arapapıştı Kanyonu eşsiz manzaraları ve tabii güzellikleriyle muhteşem eserlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Kanyon girişinde sınırlı sayıda izin verilen balık üretim çitliği de bulunuyor. Burada üretilen balıklar Aydın’ın her köşesindeki restoranlara gönderiliyor.

Aydın Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ait sosyal medya hesabında, tabiat harikası olan Arapapıştı Kanyonu hakkında şu açıklamalara yer veriyor; ‘’Bozdoğan Kemer Barajı’na ulaşan Akçay Nehri’nin binlerce yıl içinde oluşturduğu kanyon eşsiz bir doğa harikası niteliğini gerçekten hak ediyor. Seyir tepesinden tanık olduğunuz muhteşem manzara ile Arapapıştı Kanyonu misafirlerini kendisine hayran bırakıyor. Doğa ile tarihin iç içe geçtiği yer tarifi; 6 km. uzunluğunda yaklaşık 400 metreye ulaşan yüksekliğiyle Arapapıştı Kanyonu için söylenmiş sanki. Sular alçaldığında görülebilen ve Persler tarafından yapılan kaya mezarları, Roma-Bizans dönemi gizli manastırları, mağaraları, Körteke Kalesi ile sizlere hem görsel hem de tarihsel bir şölen sunuyor.

Kanyonun “Mavi, yok turkuaz, hayır hayır yeşil” kararsızlığı yaşatacak rengiyle, kıvrım kıvrım süzülen sularında tekneyle gezip kendinizi her şeyden soyutlayabilirsiniz. Daha sonra ise seyir tepesine çıkıp fotoğraftaki gibi objektife poz verip adrenalini yükseltebilirsiniz. Ya da tam tersi, tercih sizin.

Denizli üzerinden gelecek konuklarımız kanyonu bulmakta zorlanabilirler. Çünkü güzel komşumuz Denizli’de burası “İnceğiz Kanyonu” olarak biliniyor. İkincisi ise bahar aylarında kanyonu ziyaret etmek daha güzel oluyor. Çünkü kanyonun suları çekilmediği için tekne turu yapabilir, güzelliğini doya doya izleyebilirsiniz’’