Güncel

Epilepsi nöbeti geçiren hastalara soğan koklatmayın!

Ülkemizde hala her 2 kişiden 1'i epilepsi nöbeti geçiren kişiye nasıl müdahale edeceğini bilmiyor. En büyük yanılgılardan biri de nöbet geçiren hastaya soğan koklatmak. Hastayı ayıltmayan bu yöntem, solunum yolunu kapatırsa hayati tehlikeye bile yol açabiliyor

Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Naz Yeni, hastaların iş yaşamında karşılaştıkları zorlukları ve pandemi döneminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Epilepsi, hastanın aniden kendini kaybederek yere düşmesi, tüm vücudunun sarsılması, bazen ağzından köpük gelmesi ve 1-2 dakika sonra hastanın kendine gelmesi şeklindeki nöbetlerle tanımlanıyor. Ancak epilepsi hastalığında birçok farklı nöbet tipi var. Siz yanınızdaki çalışma arkadaşınızın uzaklara daldığını düşünürken o aslında sinsi bir nöbet geçiriyor olabilir. Bazen günde yüzlerce kez böyle nöbetler görülebilir ancak hasta hızla normal hayatına dönebilir. Sürekli ve düzenli ilaç tedavisi ile epilepsi hastalarının yüzde 70'inde nöbetler kontrol altına alınabiliyor.

BİLMEDİĞİMİZDEN KORKUYORUZ

Ülkemizde hala her 2 kişiden 1'i epilepsi nöbeti geçiren kişiye nasıl müdahale edeceğini bilmiyor. İnsanları en çok bilmedikleri şeyler korkutur ve yanlışa sürükler. En büyük yanılgılardan biri de nöbet geçiren hastaya soğan koklatmak. Hastayı ayıltmayan bu yöntem, solunum yolunu kapatırsa hayati tehlikeye bile yol açabiliyor.

SEZAR DA EPİLEPSİYDİ AMA İMPARATORLUK YÖNETİYORDU

Önyargılar nedeniyle birçok epilepsili birey işsiz kalıyor. İş verimi açısından bakıldığında epilepsili bireylerle sağlıklı çalışanlar arasında fark olmadığı çalışmalarla ortaya konuyor. Epilepsi Farkındalık Araştırması'nın 2021 yılı sonuçlarına göre her 5 kişiden 1'i "İşveren olsam epilepsi hastası bir bireyi işe almak istemem" diyor.

Epilepsili bireyler sorumluluk alabilir, okuyabilir, meslek sahibi olabilirler. Tarihte de günümüzde de bunun birçok örneği var; Jül Sezar, Van Gogh, Dostoyevski de epilepsili olmakla birlikte tarihe isimlerini yazdırmış isimler. Epilepsili bireyler, öğretmen, doktor, sanatçı olabilir. Kaçınmaları gereken meslekler ise daha çok tehlikeli işler; örneğin dağcılık, itfaiyecilik, pilotluk, dalgıçlık, kesici alet ve makinelerle ilgili işler.

D VITAMINI TAKVİYESİ ŞART

Covid 19 pandemisinde başta çalışanlar olmak üzere tüm epilepsili bireyler, kaygı ve endişeden uzak durmalı ve sağlıklı bir beslenme programı izlemeli. Özellikle D vitamini eksikliği epilepsi hastaları için de kritik önem taşıyor. Bazı epilepsi ilaçları da bu riski artırabiliyor. Özellikle kontrolsüz epilepsisi olan hastaların spor aktivitelerinden kaçınarak daha hareketsiz yaşamı tercih etmeleri de buna eklendiğinde ileriki yaşlarda osteoporoz riski artıyor. Epilepsi hastaları yeterli güneş ışığı almalı. Süt, yoğurt, peynir gibi D vitamini içeren gıdaları da bilinçli bir şekilde tüketmeli. Ayrıca D vitamini takviyesi de almalılar.