Güncel

Aşırı yapılaşmayla yaban hayvanlarının yaşam alanları tahrip ediliyor

Bir zamanlar Türk turizminin başkenti olarak adını iç ve dış pazarda duyurarak yıllarca turizme lokomotif görevi yapan Kuşadası son 30 yıldır adeta betonarmeye başkentlik yapar oldu.

Dağ, dere, tepe demeden yapılan siteler ormana ve makilik alanlara büyük zarar verirken bu bölgelerin asıl ev sahibi olan yaban hayvanlarını da yuvalarından eder oldu.

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) son olarak yaşanılan bir olayı sosyal medya hesaplarından paylaştı. Yol üzerinde rastlanan kan izlerini takip edenler, önce bir insan olduğunu düşündüler makilik alanda ilerlediklerinde ölmüş bir yaban domuzuyla karşılaştılar. Yaban domuzuna bir araç çarpmış ve hayvan aşırı kan kaybından öldüğü anlaşılmış. Yani yaban hayvanlarının yaşam alanlarına yapılan binaların neticesinde onların yaşam alanları gasp edilirken oralara giden ağır tonajlı araçlar yüzünden kazalarda yaşanıyor…

YABAN HAYATINA ZARA VERİLİYOR

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) tarafından sosyal medya hesabından şöyle bir açıklama yapıldı; ‘’Kuşadası – Söke karayolu Uydukent karşısında yürüyen vatandaşlar, yoldan kaldırıma doğru aşırı kan izlerini gördüklerinde önce bir yaralanma olduğunu sandıklarını, sonra da bir yaban hayvanının çarpılıp ekin tarlasına yaralı olarak girdiğini söylediler.

Olay yerinde yaptığımız incelemede, ekin tarlasında açılan yoldan temkinli bir şekilde takip ederek, tarlanın ortasında bir bölümün geniş bir şekilde açıldığını tespit ettik.

Açılan bölümde bir domuzun yattığını ve canlı olup-olmadığını kontrol ederek, aşırı kan kaybından öldüğünü gördük. Hayvanın üzerinde yaptığımız incelemede, ön ayaklarından birinin diğerinden daha kısa olduğunu, doğuştan ya da yine bir kaza sırasında ayağının kırılarak iyileştiğini tahmin etmekteyiz. Muhtemelen bu durumun hızını engellediği ve araç tarafından çarpıldığını düşünüyoruz.

Hayvanın yerinden kaldırılarak, üzeri kireç dökülüp bir çukura gömülmesinin sağlanması için Kuşadası Belediyesi Temizlik işleri Müdürüyle görüştük. TİM personeli gelerek hayvanı yerinden alarak gömecekleri alana götürdüler. Yaşanan bu olayı Kuşadası’nda daha sık görebiliriz. Bunun nedeni de domuzların önemli yaşam alanları olan makiliklerinin sürekli tahrip edildiğini görmekteyiz.

Şu anda kentin içinden Ege Mahallesinin arkasındaki Kuşadası Dağları’na bakıldığında makiliklerin yaygın bir şekilde açıldığını görmekteyiz.Kuşadası’nın doğal bitki örtüsünün en güzel örneklerinin görüldüğü ve başta domuzlar olmak üzere tüm yaban hayvanlarının önemli yaşam alanları olan bu makilikler tahrip edilerek, Kuşadası’nın dağları niçin açılmaktadır? Eğer bu tahribatlar böyle devam ederse, domuzları, tilkileri, sansarları, porsukları kentin içinde daha yaygın bir şekilde görecek ve kentin ikliminin giderek olumsuz yönde değiştiğini, yeşil dokunun ve su kaynaklarının gittikçe azaldığını, yaşanabilir bir kentten iyice uzaklaştığını ve insanların mutsuz olduğunu göreceğiz’’ ifadelerine yer verildi.