Güncel

Doğal alanlarımızı koruyamazsak yaban yaşamı tehlikeye girecek

Büyük Menderes Deltası Kuşadası Milli Parkı ülkemizin önde gelen doğal yaşam alanlarından birini oluşturuyor.

Söke Ovası ve Milli Park bölgelerinde onlarca yaban hayvanı doğal ortamda barınarak beslenmelerini sürdürüyor. Ancak hem çevre kirliliği hem de iklim değişikliliği nedeniyle yaban hayvanları da kötü gidişattan olumsuz olarak etkileniyor. Olumsuz iklim koşulları nedeniyle etkilenen bazı kuşlar son olarak geçtiğimiz günlerde yaşanan fırtınada bir sitenin bahçesine düştü. Konuyla ilgili olarak Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

’’ Kuşadası semalarından geçen nesli tehlike altında olan Ixobrychus minutus türü bir Küçük Balaban, fırtına sırasında Ege Mahallesi Raşit Öztatar Sitesinin bahçesine düşmüş.

Duyarlı site sakinleri tarafından kediler kapmasın diye güvenli bir yere alınarak, EKODOSD’a haber verildi. EKODOSD tarafından teslim alınan kuşun Küçük Balaban ve erkek olduğu tespit edildi.

Yapılan kontrollerde kuşun gayet sağlıklı olduğu ve herhangi bir yarası bulunmadığı görülerek bir süre gözlem altında tutuldu ve beslenmesi yapıldı. Genellikle tatlısu sazlıklarında yaşadığından böyle bir sulak alanda doğaya bırakıldı. Özgürlüğüne kavuşan Küçük Balaban önce bir sazın ve ılgının üzerinden sulak alanı ve çevresini gözlemledi, sonra da uçarak sazların arasında kayboldu.

Küçük Balabanlar, sulak alanlarda hem beslenmelerini sağlamakta hem de sazlıkların üzerinde tüneyerek boyunlarını ince uzun uzatıp saz gibi görünerek, kendilerini predatörlerden korumaya çalışmaktadır. Bir tehlike hissettiklerinde tünedikleri sazı sallayarak bir cambaz çevikliğiyle sazdan saza geçerek kendini kaybettirirler. Bu tür nadir kuşların nesillerini devam ettirmesi, yaşam alanları olan sulak alanların korunmasına bağlıdır. Dünyanın en önemli genetik rezervuarları olarak bilinen sulakalanlar birçok türün beslenmesini ve barınmasını sağladıkları gibi, besin depolama, iklim değişikliği kontrolü, taşkın kontrolü, su arıtımı ve balıkçılık gibi pek çok yararları bulunmaktadır. Sulak alanlarımızı korumak, geleceğimizi korumaktır’’