Güncel

Ku­şa­da­sı “Dep­rem ile Kent­sel Dö­nü­şüm Ku­rul­ta­yı’na” Ha­zır­la­nı­yor

Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si, geç­ti­ği­miz yıl 30 Ekim’de Ege De­ni­zi’nde mey­da­na gelen 6.9’luk dep­re­min şid­det­li bir bi­çim­de his­se­dil­di­ği Ku­şa­da­sı’nda alı­na­cak ön­lem­le­ri be­lir­le­mek ve bi­lim­sel ve­ri­ler doğ­rul­tu­sun­da dep­re­me karşı yol ha­ri­ta­sı oluş­tur­mak ama­cıy­la 7-8 Ara­lık ta­rih­le­rin­de “Dep­rem ile Kent­sel Dö­nü­şüm” baş­lık­lı bir ku­rul­tay dü­zen­le­me­ye ha­zır­la­nı­yor.

Dep­re­min ar­dın­dan Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si bün­ye­sin­de ku­ru­lan Kent­sel Dö­nü­şüm Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan Se­alight Re­sort Hotel’de dü­zen­le­necek ku­rul­ta­ya, Tür­ki­ye’nin dep­rem ala­nın­da uzman aka­de­mis­yen­le­ri, şehir plan­cı­la­rı, hu­kuk­çu­lar ile afet yö­ne­ti­mi ve kur­tar­ma ala­nın­da ça­lı­şan sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı­nın tem­sil­ci­le­ri ka­tı­la­cak. İTÜ Je­ofi­zik Mü­hen­dis­li­ği Öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan reh­ber­li­ğin­de ger­çek­le­şecek iki gün­lük ku­rul­ta­yın Ku­şa­da­sı’nın dep­rem­sel­li­ği ve yapı gü­ven­li­ği ile il­gi­li ko­nu­lar­da Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­lecek ça­lış­ma­la­ra ışık tut­ma­sı he­def­le­ni­yor.

UZMAN İSİMLER KA­TI­LA­CAK

4 otu­rum­dan olu­şa­cak olan Dep­rem ile Kent­sel Dö­nü­şüm Ku­rul­ta­yı’na Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın yanı sıra Bo­ğa­zi­çi Üni­ver­si­te­si Kan­dil­li Göz­le­me­vi’nden Je­ofi­zik Yük­sek Mü­hen­di­si Doç. Dr. Doğan Ka­la­fat, İTÜ İnşaat Fa­kül­te­si Öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Ertaç Er­gü­ven, 9 Eylül Üni­ver­si­te­si Dep­rem Araş­tır­ma Mer­ke­zi Mü­dü­rü Prof. Dr. Hasan Söz­bi­lir, Adnan Men­de­res Üni­ver­si­te­si Fen Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Kay­han De­li­baş, Ja­pon­ya Yurt­dı­şı İnşaat Şir­ket­le­ri Der­ne­ği Tür­ki­ye Genel Sek­re­te­ri Yük­sek Mimar ve Yük­sek İnşaat Mü­hen­di­si Yos­hi­no­ri Mo­ri­wa­ki, şehir plan­cı­sı Ne­ca­ti Uyar, Aydın Baro Baş­ka­nı Avu­kat Gök­han Boz­kurt, Arama Kur­tar­ma Der­ne­ği (AKUT) Ku­ru­cu­su ve AKUT Vakfı Baş­ka­nı Nasuh Mah­ru­ki ka­tı­la­cak. 8 Ara­lık’ta ger­çek­le­şecek açı­lış otu­ru­mun­da ise İzmir dep­re­min­de enkaz al­tın­da kalan bir dep­rem­ze­de kur­ta­rıl­ma anı­sı­nı ka­tı­lım­cı­lar­la pay­la­şa­cak.

“YOL HARİTA­MI­ZI BELİRLE­YE­CEĞİZ”

Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ömer Günel, tüm Tür­ki­ye gibi Ku­şa­da­sı’nın da dep­rem ku­şa­ğın­da ol­du­ğu­na dik­kat çe­ke­rek “30 Ekim’de bir kez daha gör­dük ki dep­rem ül­ke­mi­zin ve ken­ti­mi­zin ka­çı­nıl­maz bir ger­çe­ği. Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si ola­rak dep­re­me karşı ha­zır­lık­lı olmak ve olası bir dep­re­mi en az za­rar­la at­la­ta­bil­mek için kur­du­ğu­muz Kent­sel Dö­nü­şüm Mü­dür­lü­ğü­müz yak­la­şık bir yıl­dır ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dü­rü­yor. 7-8 Ara­lık ta­rih­le­rin­de Tür­ki­ye'nin dep­rem ve afet­ler ko­nu­sun­da önde gelen isim­le­ri­nin ka­tı­lı­mıy­la dü­zen­le­yecek ol­du­ğu­muz Dep­rem ile Kent­sel Dö­nü­şüm Ku­rul­ta­yı, önü­müz­de­ki sü­reç­te yü­rü­tecek ol­du­ğu­muz ça­lış­ma­lar ile il­gi­li ola­rak yol ha­ri­ta­mı­zı be­lir­le­yecek. Bu ku­rul­ta­yın sa­de­ce ken­ti­miz için değil tüm ül­ke­miz için de önem­li bi­lim­sel bir ça­lış­ma ola­ca­ğı ka­na­atin­de­yiz” dedi.