Sağlık

KANSERDEN KORKMA, GEÇ KALMA

Kansere karşı farkında lığı arttırmak amacıyla her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen kanser haftası, Kuşadası Ticaret Odası Salonunda düzenlenen “Korkma, geç kalma, farkında ol!” başlıklı etkinlik ile sona erdi.

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü ile Kuşadası Toplum Sağlığı Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikte kanser bilinci sağlık görevlilerince hazırlanan tiyatro ve oratoryo ile anlatıldı. Etkinliğe Aydın İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz, Kuşadası Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Osman Cesuroğlu, Kuşadası Liman Başkanı Yaşar Karabacak, Kuşadası Milli Eğitim Müdürü İzzet Aşkar, Mimarlar Odası Kuşadası Temsilcisi Ümit Acar, Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Seydi Yıkılmaz, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı. Etkinlik Kuşadası Belediye Meclisi Üyesi Ferah Sürekçi’nin küçük kızı ile birlikte yaşadıklarını anlatmasıyla başladı. Zaman zaman göz yaşlarını tutamayan ve salondakileri de ağlatan Ferah Sürekçi, 2010 yılı Ağustos ayında 5,5 yaşında lan küçük kızının koltuk altında çıkan bir şişlik nedeniyle doktora gittiklerini, sevk edildikleri Behçet Uz Çocuk Hastanesinde lenfoblastik lösemi teşhisini öğrendiklerinde dünyanın başlarına yıkıldığını söyledi. Aile olarak yaşadıkları zorlu süreci anlatan Ferah Sürekçi, hastalığın bir nedeni olmadığını ya da yediği cipslerden, herhangi başka nedenden bile olabileceğini öğrendiklerini söyleyen Ferah Sürekçi duygusal konuşmasına şöyle devam etti: “Öğrendiğimiz gün hemen hastaneye yattık. Küçük kızımla birlikte bir daha oradan çıkamayacağımızı düşündük, dünyamız altüst oldu. Tedavi süreci başladı. Ağır ilaçlar, kemoterapiler, atnibiyotikler, derken yavrumun elimde kalan tutam tutam saçları. Orada tedavisi devam eden yüzlerce aile ve çocuğunu tanıdık. Çocuklar olan biteni çok anlamadığından moralleri bozulmuyordu, herkes bize destek veriyordu. Tedavi sürecinde bağışıklık olmadığı için enfeksiyon riski çok fazlaydı. Her enfeksiyonu kaptı yavrum, yoğun bakımda yattık. Ancak o günler de geçti ve atlattık. Tecrübeyle söylüyorum ki yavruma iyi ki erken teşhis kondu. Bu hastalık iyileşebilen bir hastalık, ama erken teşhis önemli. Moral önemli. Önce inanmak, sonra gülümsemek lazım. Çocuklarımızı kötü beslenmeden, hazır yiyeceklerden ve cipslerden uzak tutalım.

Biz kızımla birlikte inandık ve umarım başarmışızdır.

Daha sonra kanser bilincini arttırmak amacıyla Kuşadası Toplum Sağlığı Merkezi tarafından hazırlanan tiyatro oyunu ile oratoryo sergilendi. Kanser tedavisinde erken teşhisin önemini sanat ile anlatan tiyatro oyunu ve oratoryo büyük alkış aldı. Etkinliğin kapanış konuşmasını yapan Aydın İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz, kanserin adıyla bile korkutan bir hastalık olduğunu söyledi. Kanserin kalp ve damar hastalıklarından sonra Türkiye’de ölüm nedeni sıralamasında ikinci sırada geldiğini kaydeden Yavuzyılmaz, “Kanserden değil, geç kalmaktan korkmak gerekiyor. Erken teşhis çok önemli. Kanserle mücadelede KETEM isimli ücretsiz çok ciddi bir programımız var. Sadece ilgili yaş grupları değil, herkes tarama yaptırmalı. 2014’ten beri KETEM kapsamında 50 bin meme kanseri, 50 bin bağırsak kanseri taraması yaptık. 160 kadınımızda meme kanserinin erken teşhisini yaptık. Aydın, Söke ve Nazilli’de üç KETEM var. Tamamen ücretsiz. Bu ay Aydın genelinde sadece bağırsak taramamız beş bini buldu. Bir milyonluk bir şehirde yetersiz bir sayı tabi. Bu Etrafımıza bu olanağı anlatalım, kanser taramalarını yaygınlaştıralım” dedi