Güncel

‘Aydın Halkevi Tarihi’ okuyucularıyla buluştu

Yakın dönem Aydın tarihine bir araştırma eser daha kazandıran Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyesi Günver Güneş yeni kitabı “Aydın Halkevi ve Cumhuriyetin onuncu yılı anısına hazırlanan Aydın Halkevi Broşürü ” Efeler Belediyesi kültür yayınları tarafından okuyucularla buluşturuldu.

Öğretim üyesi Günver Güneş, yeni yayımlanan kitabıyla birlikte on beşinci kitabını da yayımlamış oldu.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr Günver Güneş’in 15. kitabı olan “Aydın Halkevi ve Cumhuriyetin onuncu yılı anısına hazırlanan Aydın Halkevi broşürü ” Efeler Belediyesi Kültür yayını olarak Aralık 2021’de basılarak, 2022 Ocak ayında dağıtıma çıkarak okurlarıyla buluştu. Aydın Halkevi konusunda yazılmış ilk kitap olma özelliğine sahip bulunan araştırma eser Cumhuriyetin ilk yıllarına dair Aydın’ın kültürel hafızasını bir araya getirmek adına ciddi bir kaynak.

Kitabın içeriği hakkında yapılan kısa açıklamada, ‘’ Türk devrimi kendini gerçekleştirmek ve ifade edebilmek için bir dizi toplumsal kurum yaratmıştır. Bunlar arasında yer alan Halkevleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında gerçekleştirilen büyük bir modernleşme hareketidir. Halkevleri bir Cumhuriyet ve Mustafa Kemal projesidir. Cumhuriyet ve modernleşme projesini toplumla buluşturmayı hedefleyen sosyo-kültürel kurumlardır. 19 Şubat 1932’de açılan Halkevleri Cumhuriyet’in getirdiği yeni değerler sistemi ve yaşam tarzının oluşmasında önemli görevler üstlenmiştir. Aydın Halkevi de ilk açılan Halkevleri arasındadır. Araştırma da Aydın Halkevinin Cumhuriyetin özümsemesine katkıda bulunuşu, toplumsal ilişkilerdeki rolü, kültürde, sanatta, bilimde ve eğitimde çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmanın gereklerini halk ile birlikte hayata geçirmesi aktarılmıştır. 1932’den 1951 yılında 19 yıllık süreçte Aydın Halkevi sosyal ve kültürel kalkınmada, Cumhuriyetin getirdiği değerlerin geniş halk kitleleriyle bulaşmasında son derece önemli bir işlevi yerine getirmiştir. Kitap bu dönemle birlikte, Halkevinin 1933 yılında yayınladığı ve faaliyetlerini aktardığı broşürden oluşmaktadır. İki bölüm ve eklerden oluşan kitabın İlk bölümünde Onuncu yıl kutlamaları, Halkevlerinin Onuncu yıl kutlamalarındaki rolü, Halkevleri yayınları ve Aydın Halkevi yayınları ile birlikte Aydın Halkevi Broşürünün özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde de 1932-1951 yılları arasında kuruluşundan kapanışına kadar Aydın Halkevi arşiv belgeleri ve yeni kaynaklarla bilimsel perspektiften değerlendirilmiştir. Ekler kısmında da 1933’te Cumhuriyetin 10. Yıl anısına Aydın Halkevi tarafından hazırlanmış broşürün tıpkıbasımı paylaşılmıştır.

Güneş II. Meşrutiyet, Milli Mücadele, Cumhuriyet Dönemi Aydın’ına dair araştırmalarını bildiri, makale, kitap bölümü ve kitaplarında ele alarak bu dönemleri siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarıyla değerlendirmiştir. Günver Güneş “Atatürk ve Aydın”, “Milli Mücadele’de Aydın Sancağı ve Yörük Ali Efe”, “Tek Parti Döneminde Aydın’da Cumhuriyet Kutlamaları”, “Tarihsel Süreçte Aydın”, “Çanakkale- Aydın”, “Cumhuriyetin 15. Yılında Aydın” araştırmaları ile birlikte yeni çalışmasının da yakın dönem Aydın tarihine yeni bakış açıları kazandırması dileğinde bulunmuştur’’ ifadelerine yer verildi.