Kültür

Latmos’u yurt dışında tanıtıyor

İçinde barındırdığı yaban hayatı ile endemik tür bitkilerin yetiştiği ve doğa sevenlerin hafta sonu uğrak noktalarından olan Latmos’a bir destekte Almanya’dan geldi. Eğitimini Almanya’da sürdüren EKODOSD’un genç grup üyelerinden Latmos’un küçük gezgini Yascha Can Enke, Latmos’u yurt dışında tanıtıyor. Yaz tatili için ne zaman Kuşadası’na gelse ziyaret eden gezgin Yascha Can Enke izlenimlerini Almanya’ya döndüğünde arkadaşlarına ve öğretmenlerini aktaracağını söyledi.

LATMOS’UN RESİMLERİ SERGİDE SERGİLENDİ

“Latmos'a Almanya'dan Destek Var” başlığı ile Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından yapılan açıklama şöyle; “Türkiye’ye geldiğinde eşsiz doğası ve kültürel zenginliklerine hayran kaldığı Latmos’a hemen her yıl ziyarette bulunan Yascha Can Enke, 10 yaşından beri bu tutkusunu devam ettiriyor. Türkiye’ye son geldiğinde, kendisinin Almanya’ya döndüğünde hem arkadaşlarına hem de öğretmenlerine Latmos’la ilgili tanıtım yapacağını ve Latmos’un turizm elçisi olacağını belirtmişti. Bu düşüncesini hayata geçirdi ve Latmos bölgesinin doğal ve kültürel kaynak değerleri ve bu zenginliklere olan tehditler, Almanya'da gerçekleşen “Demokratisch Handeln” yarışmasında sergilenip büyük ilgi gördü. Yascha Can Enke, Almanya'nın Hamminkeln şehrinde gerçekleşen sergiye Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinden öğrencilerin yanı sıra Eyalet Hükümeti'nin ve Heinrich Böll Vakfı'nın da temsilcileri katılıp Latmos ile ilgili ve EKODOSD'un yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Her yıl gerçekleşen “Demokratisch Handeln” yarışmasına öğrencilerin yürüttüğü sivil toplum projeleri katılıyor. Yarışma kapsamında demokratik yaşamı destekleyen, doğanın ve tarihi eserlerin korunmasına katkıda bulunan ve sosyal yardım faaliyetleri yürüten projeler birbiriyle yarışıyor. Katılan projeler 15/16 Ağustos günleri Hamminkeln'da gerçekleşen sergide birbiriyle buluşup çalışmalarını tanıttı. Almanya'da yaşayan Latmos hayranı genç EKODOSD üyesi Yaşa Can Enke bu imkanı Latmos'u Almanya'da tanıtmak, bölgenin özelliklerini anlatmak ve maden ocaklarının oluşturduğu tehlikelere dikkat çekmek için değerlendirdi. Alanın Milli Park olarak korunması gerektiğinin önemini belirten Enke gelen ziyaretçilere ve farklı sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine Latmos'un eşi benzeri bulunmayan kaya oluşumlarını ve Neolitik dönemden, Osmanlı Dönemi’ne kadar bünyesinde barındırdığı arkeolojik zenginlikleri anlattı. Latmos’un 8 bin yıllık kaya resimlerini, arkeolojik eserleri, manastırları, kaleleri, şekilli kayalarını hayranlıkla izleyen ziyaretçiler, böylesine önemli bir alanda maden ocaklarının olmasından büyük üzüntü duyduklarını söylediler.

Yarışmanın jürisi tarafından da büyük ilgi gören Latmos projesi, Eylül Ayında Berlin'de gerçekleşecek olan yarışmanın federal ölçekteki sergisine de davet edildi. Bu sergide Latmos projesi, aralarında devlet temsilcilerinin de olduğu, tüm Almanya'dan gelen ziyaretçilere ve federal ölçekte faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine tanıtılacak. Yascha Can Enke; küçüklüğünden beri Türkiye’ye her geldiğinde Latmos’u mutlaka gezdiğini, gezdiği yerleri ve bölgenin zenginliklerini Almanya’da tanıtmaya devam edeceğini ve hayal ettiği gibi arkeolog olursa Latmos’ta yeni buluntular keşfetmeye çalışacağını söyledi”