turizm

İYİ Parti’den DTO’ya ziyaret

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, İl Başkanı Recep Taner, İlçe Başkanı Vefa Berk Tezsezener ile İl ve İlçe yöneticilerinin bulunduğu heyet, Didim Ticaret Odasını ziyaret etti. Ticaret Odası adına ev sahipliğini Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Erbaş, Başkan Yardımcısı Hikmet Atilla ve Yönetim Kurulu Üyesi Figen Cevrem Gürsoy yaptı.

Misafirlerine ziyaretleri için teşekkür eden Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Erbaş iktisadi anlamda son bir yılda enflasyon ve onun getirdiği travmalarla mücadele eden işletmelerin zorlandığını, gelir düzeyi ülke ortalamasına göre nispeten iyi olan Aydın’ın, diğer ilçelerine göre de gelir düzeyi nispeten iyi olan Didim’de bile artan iktisadi yükün önemli bir sorun teşkil ettiğini söyledi. Enflasyonla birlikte bilançoların gerçeği yansıtmadığını, bu konuda düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Finansal anlamda zorluklar yaşandığının altını çizen Başkan Erbaş, Para Politikası Kurulunun attığı adımları yanlış bulduklarını dile getirdi. İşletmecilerin ve hane halkının bundan etkilendiğini söyledi. Faizin düşürülmesinden bankaların faydalandığının altını çizdi. Türkiye ekonomisi hazır olmadan ve iyi düşünülmeden atılan adımlar ile Kasım ayında başlayan Aralık’ta hızlanan enflasyonla karşı karşıya kalındığını hatırlattı. Enflasyon, cari açık, bütçe açığı ve dış borcun arttığını, bu durumun herkesi zor durumda bıraktığını ifade etti. “İşletmelerimiz kredi bulamıyor, bulabilen de yüksek faiz ödemek durumunda kalıyor” dedi. Milletvekili Sezgin’den bu durumla mücadele etmelerini talep etti.

“BİR TEK TURİZM TARAFINDA İYİMSER BİR TABLO VAR”

Devletin bolca ucuz para dağıttığını, doğru kullanılmayan ve kontrol edilmeyen teşvik ve KGF desteklerinin bütün piyasayı bozduğunu ifade eden Erbaş, KGF destekleri ile dağıtılan paranın döviz ve gayrimenkul fiyatlarını yükselttiğini vurguladı. Pandemiden kaynaklanan yüklerin de olduğunu hatırlattı. “Bir tek turizm tarafında iyimser bir tablo var” diyen Erbaş konaklama tesislerinde dolulukların ekim ortasına kadar iyi olduğunu ifade etti.

Ticaret Odasının sürdürmekte olduğu “Didim Sektörel Gelişim Stratejileri” projesi hakkında bilgiler veren Erbaş, Eylül ayı sonunda yapılacak çalıştaya Sezgin’i davet etti. Turizm, tarım ve kentleşme başlıklarında ilçe için bir projeksiyon sunacak çalışmanın Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi karar alıcıların yereldeki çalışmalarına öneri sunarak etki etmesini istediklerini dile getirdi.

“ATTIĞINIZ ADIMLARI KEŞKE TÜM KENTLERİMİZDE GERÇEKLEŞTİRSE”

Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, “Çalıştaya yapılan davet ve zihnimdeki tüm sorunları dile getirdiğiniz için teşekkür ederim” sözleri ile başladığı konuşmasında “Daha iyiyi aramak, yakalamak bilincini yerleşmiş gördüm. Attığınız adımları keşke tüm kentlerimizde gerçekleştirse. En büyük meslek örgütü olarak bir arayışa öncülük etmişsiniz. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi gibi başarılı bir üniversite ile çalışmanız da kayda değer” diyerek takdirlerini ifade etti.

“ÇOK HIZLI MÜCADELE EDİLMELİ”

Erbaş’ın berrak ve net ifadelerle Türkiye ve ilçe ekonomisini özetlediğini, para politikasında belirsizlikler ve enflasyona ilişkin görüşlerini de not aldığını ifade etti. Enflasyon muhasebesine geçilmesinde ısrarlı olduklarını, yüzde 100’ü geçmiş bir enflasyonda bunun aksinin savunulamayacağını, Muhalefet olarak bunu sorguladıklarını vurguladı.

Türkiye’de Para Politikası Kurulun da Merkez Bankası gibi bağımsız olmadığını, buna demokrasi kültüründe alışkın olunmadığını vurgulayarak, “hiçbir rasyonel gerekçe faiz indirimini açıklayamaz, Enflasyon bir numaralı halk düşmanı, sosyal ve ahlaki sonuçları olan bir çarpıklık. Çok uzun zamandır tecrübe etmediğimiz oranlar farklı şekillere sürükleyebilir. Çok hızlı mücadele edilmeli” dedi.

Teşvik politikası baştan sona yanlış olduğunu, müsrif davranıldığını ve takip edilmediğini ifade eden Sezgin, “Teşvik planla ilişkilidir. Girişimcileri aydınlatacak teşvik olmadığı müddetçe olmaz” dedi. Hukukun sağlamlaştığı durumda ekonomik sıkıntıları aşmış olacağımızı sözlerine ekledi.