Güncel

TABİAT HARİKASI “KOÇAK KANYONU” YOK OLMASIN

EKODOSD üyeleri Aydın’ın yanı başında, Köşk’e bağlı Eğrikavak ve Akçaköy arasında derin yarlar oluşturan bir doğa harikası olan Koçak Kanyonu’na indi geçtiğimiz gün.

EKODOSD üyeleri Aydın’ın yanı başında, Köşk’e bağlı Eğrikavak veAkçaköy arasında derin yarlar oluşturan bir doğa harikası olan Koçak Kanyonu’naindi geçtiğimiz gün.

EKODOST ÜYELRİ İZLENİMLERİNİ İSE ŞÖYLE ANLATTILAR.

Biyolojik çeşitlilik bakımından zengin kaynaklara sahip KoçakKanyonu’nun en güzel mevsimlerinden biri olan Sonbahar’ın tüm güzelliklerinikeşfettik.

Sararan yapraklar ve bir renk armonisi içinde oluşan muhteşemmanzaraları izleyerek yürüdük.

Sandal, Defne, Menengiç, Mersin, Kocayemiş, Akçakesme, PırnalMeşesi, Zakkum, Kermes Meşesi, Dağ Çileği gibi Akdeniz Bitki Örtüsü ’nün engüzel ve en canlı örneklerinin olduğu parkurda yürümenin hazzını duyduk.

Yabani nanelerin, kekiklerin, defnelerin dayanılmaz kokularınıiçimize çekerek, sıklamenlerin harika renklerini hayranlıkla izledik.

Köylülerin “Kurtlar, kuşlar yiyor, siz de yiyebilirsiniz” dediği,deve dişin narların tadına doyamadık.

Evliya Çelebi’nin Aydın coğrafyasını anlatmak için söylediği“Dağlarından Yağ, Ovalarından Bal Akar” sözündeki, zeytinlerin, incirleriniçinden geçerek vadiye indik.

Kendimizi Yağmur Ormanları’nda hissettiğimiz, sık bitki dokusuiçinde bazen güneşi göremediğimiz, yeşilin tüm tonlarına hayran kaldığımızparkurlarda yürüdük.

Pırıl pırıl akan Koçak Çayı’nın güzelliklerini fotoğrafladık.

Kumanyalarımızı Koçak Çayı’nın kıyısında yedik.

7 yıl önce bilinçsiz biri tarafından kesilen büyük boyutlu sandalağacının, yanındaki dalın büyüdüğünü görünce çok sevindik.

Performans gerektiren inişli-çıkışlı derin yarları aşıp, doğanıngüzelliklerini izledik, doğayla bütünleşmenin keyfini yaşadık.

Bazılarımız Koçak Kanyonu’nu tekrar görebilmenin mutluluğunu yaşadı,ilk kez görenler ise “Aydın’da böyle yerler var mıydı” diyerek şaşırdı.

Dar patikalarda yürüyüp, iri sandal ağaçlarını izlerken birdenkarşımıza çıkan görüntüyle çok şaşırdık.

Parkurun yarısına geldiğimizde, zengin bitki topluluklarının tahripedilerek, pürüzsüz gövdesine herkesin dokunduğu Sandal ağaçlarının dozerlerlesöküldüklerini gördük.

Sadece Milli Parkta görebildiğimiz, bakir olması nedeniyle KoçakKanyonu’nda devasa büyüklüğe ulaşan Sandal ağaçlarının ve bitki örtüsünün yolaçılarak yok edildiğini gördük.

Patikadan yapılan doğa yürüyüşleri için, Aydın’da ki en güzelparkurlardan biri olan Koçak Kanyonu’nun bir bölümünde, doğa tahrip edilerekyol açılmış. Koçak Kanyonu’nun derin vadisinde yer alan değirmene ulaşanyüzlerce yıllık taş döşemeli antik yolun artık çok az bir bölümü kalmış. Neyazık ki bu yolun büyük bir bölümü dozerlerle yok edilerek geniş bir yolaçılmış. Umarız bu örnek, Koçak Kanyonu’nun diğer patikalarına sıçramaz.

Aydın’da, Tabiat Parkı yapılabilecek bir yer gösterin denilse, ilksırada Koçak Kanyonu gelir. Yaptığımız tespitlerle, Doğa Koruma ve MilliParklar Genel Müdürlüğü’ne Koçak Kanyonu’nun Tabiat Parkı olması için öncekiyıllarda müracaatta bulunduk. Koçak Kanyonu’nun, ekoturizm değerleri açısındançok zengin kaynakları barındırması ve bölge köylerinin ekonomisine önemli katkısağlayabilecek potansiyele sahip olması nedeniyle, Aydın BüyükşehirBelediyesi’ne, bir trekking parkurunun düzenlenmesi için de başvurduk.

Köye gelince, misafirperver olan Eğrikavaklılarla sohbet ettik.

10 yıldır geleneksel olarak Koçak Kanyonu’na, her Sonbahar’ınKasım’ında bir tur düzenlemekteyiz. Yürüyüşlerin bitiminde, Türkiye’nin kestaneambarı olan Aydın’ın kestane köylerinin başında gelen Eğrikavak Köyü’negelmekteyiz.

Bizler için köyde kurulan pazarda, kestane, dağ inciri, ceviz, karakovan balı, kestane balı ve diğer bal çeşitleri üyelerimiz tarafındankapışıldı. Kahvelerinden çaylar içildi.

Eğrikavak Köyü’ne her gittiğimizde mutlaka bir düğünlekarşılaşmaktayız. Misafirperver düğün sahipleri tarafından, 50 kişi olmamızarağmen davet edilerek Eğrikavak’ın yöresel yemeklerinden bir ziyafet çekildi.

Koçak Kanyonu’nu korumak, buradaki çocukların geleceğini dekorumaktır.Koçak Kanyonu’nun zenginlikleri korunduğu takdirde,her yıl buraya gelmeye devam edeceğiz. Gerekli düzenlemeler yapıldığı takdirde,koruma kullanma dengesi gözetilerek kontrollü bir şekilde yapılacak ekoturizmfaaliyetleri bölge insanının ekonomik ve sosyal gelişimine büyük katkısağlayacaktır.”dediler.