Ekonomi

Aydın Ticaret Borsası, sezonun ilk kuru incirini üreticiden teslim aldı

Aydın’da 2022-2023 sezonun ilk kuru inciri, üreticiler tarafından kilosu 350 TL’den Aydın Ticaret Borsası’na teslim edildi.

2022-2023 yılının ilk kuru incir alımı töreni, AydınTicaret Borsası’nda düzenlendi. Kuru incir sezonunun başlaması ile birliktedüzenlenen ilk alım törenine Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Aydın Tarım ve Ormanİl Müdürü Ahmet Ökdem, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A.Bahri Erdel,Meclis Başkan Yrd., Ahmet Şenel, Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, YönetimKurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Ülgen, Meclis Üyeleri Ali Çevik, Mehmet AliAvcu, Erkan Aslan, Yönetim Kurulu Üyeleri Kazım Günaydın, Abdülkadir Yıldız,Nazilli Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yaşar Oğuz Baysal, Söke Ticaret BorsasıYönetim Kurulu Başkanı A.Nejat Sağel, Efeler Ziraat Odası Başkanı MehmetKendirlioğlu, Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna ve üreticiler katılımsağladı. Sezonun ilk kuru inciri, sembolik olarak Aydın Ticaret Borsasıtarafından kilosu 350 TL’den satın alındı.

2022-2023 sezonunun ilk kuru incir alım törenine dairaçıklamada bulunan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, “Aydın ili özellikle incirüretiminde sadece Türkiye’de değil dünyada da sayılı kentler arasındadır.Türkiye’nin yaş incir üretiminin %57’si Aydın’da gerçekleşmektedir. Kuru incirebaktığımızda Türkiye’nin %85’i, dünyanın da %60’ı Aydın’da yetişmektedir. Buanlamda Aydın’da bu ürünü yetiştiren üreticilerimize teşekkür ediyorum. Aynızamanda ticaret borsamıza ve ziraat odalarımıza da bu ürünü daha iyi birnoktaya taşıma adına göstermiş oldukları gayret için teşekkür ediyorum. Yenisezonun ülkemize, tarım sektörüne tekrar hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Aydın ilinin ülkemizde ve dünyada en büyük incir üreticibölgesi olduğunu ifade eden Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı FevziÇondur, kuru incir sezonunun üretici, tüccar ve ihracatçı için hayırlı vebereketli olması temennisinde bulundu. Çondur, “ İlimizin çok kıymetli tarımsalürünü olan kuru incir için ilk alım törenleri gerçekleştirmekteyiz. 14üreticimizden sezonun ilk kuru incirini, sembolik olarak kilosu 350 TL’denteslim aldık ”dedi.

2022-2023 kuru incir sezonu için üreticilerin fiyatbeklentisini değerlendiren Çondur, “ Borsamızda geçtiğimiz yıl gerçekleşenhazır müstahsil alışları ortalama fiyatı 31 TL’ idi. Borsa olarak bir fiyat deklareetmek olmaz ancak geçen yılın ortalama döviz satışlarını hesapladığımızda 50TL’nin üzerinde fiyatla piyasada alışverişin olmasını bekliyoruz ”dedi.

Kuru İncir rekoltesi hakkında açıklamada bulunan AydınTicaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “ Bakanlığımız, rekolteile ilgili çalışmayı henüz açıklamadı. Ancak geçtiğimiz yıl ülkemizde 71 binton kuru incir tescilinin 60 bin tonu ilimiz tarafından yapılmıştır. Tahminimizbu yıl ki rekoltenin 90 Bin ton civarında olacağı yönündedir. En yakın zamandabakanlığımız tarafından kamuoyu ile paylaşılacağını düşünmekteyiz” dedi.

Çondur, “Hepimiz Aynı Gemideyiz, Kaliteli Üretim ileTüketime Karşılık Verme Çabasındayız”

Avrupa ‘ya ihracatı gerçekleşen incirlerin detaylıanalizlerden geçtiğini ifade eden Çondur, bir sorun yaşamadıklarını Aflatoksinve okratoksin ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Üreticilerin,kurutma esnasında kurutma sürelerini minimuma düşürmesinin ürünün kalitesini vedeğerini arttıracağını ifade eden Çondur, “Bu konuyu Aydın Tarım ve Orman İlMüdürlüğümüz ve Ziraat Odalarımız paylaştık. Ziraat odalarımız üreticilerimizibilgilendirdi. Aynı zamanda il müdürlüğümüzde eğitimler düzenleyereküreticilerimize duyurmaktadır ”dedi.

Aflotoksin ve okratoksin ile mücadelede üreticilere,tüccara ve ihracatçıya önemli bir görev düştüğünü ifade eden Çondur, “ Hepimizaynı gemideyiz. Üreticilerimizin, tüccarımızın ve ihracatçımızın üretimindedünya lideri olduğumuz kuru incirin katma değerinin artması için çok çalışmasıve emek göstermesi gerekiyor” dedi.

Sezonun ilk kuru incirlerini Aydın Ticaret Borsası’nateslim eden Germencik’ten, Mithat Akkaya, Hakan Adalı, Hasan Avcu, HüseyinNabat, İncirliova’dan Durmuş Gülmez, Mehmet Akar, Ahmet Atar, Eğrikavak’tanErtan Metin, Musa Ceylan ve Muhsin Kıyar oldu. Aydın Ticaret Borsası,üreticilerden toplam 195 Kilogram inciri teslim aldı.