Güncel

PELİKANLARA UYDU VERİCİ TAKILDI

Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın Karinave Gediz Deltası’nın Homa Dalyanı’n da üreme yapan Tepeli Pelikan (Pelecanuscrispus)’ların yetişkin yavrularına geçtiğimiz günlerde takılan uyduvericilerden sonra, yetişkin yavrulara birer tane daha uydu verici takıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Tür KorumaEylem Planı kapsamında aldığı uydu vericiler nesli tehlike altında bulunantürlere takılıyor. EGE Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ortaç ONMUŞ,Elçin SOYDAN, EKODOSD Gönüllüleri Bahattin Sürücü, Merve YAVAŞ, Yağmur YAVAŞ veAhmet TAŞÇI’nın katılımıyla takılan uydu vericileri, DKMP Genel Müdürlüğü YabanHayatı Dairesi ve Ege Üniversitesi tarafından izlenecek.

Konu hakkında görüşlerini aldığımız EKODOSD Kuşadası Başkanı Bahattin Sürücü yaptığı açıklamada “Tepeli Pelikanların kışlama alanları, göç sırasında konakladığı yerler, göç yolu üzerindeki elektrik telleri, rüzgar enerji santralleri gibi Tepeli Pelikanları tehdit eden faktörler tespit edilecek. Halkalama çalışmalarından sonra, uydu vericilerinin de takılması Tepeli Pelikanların nesillerini sürdürmesi açısından son derece olumlu sonuçlar getirecek. DKMP Genel Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve EKODOSD işbirliğiyle eylem planı kapsamında yapılan çalışmalarda, Karina’da uydu vericisi takılan pelikana LADE, Gediz Deltası’nda ki pelikana HOMA adı verildi. Bu yıl Büyük Menderes Deltası’nda üreme yapan 90 çift Tepeli Pelikan ve 144 adet yavru sayıldı. Tepeli Pelikanların nesillerini sürdürülebilmesi için üreme ve beslenme alanlarının korunması çok önemlidir. Sayıları oldukça az olan Tepeli Pelikanların yavrulama döneminde tükettikleri besin grubunun başında İsrail Sazanları gelmektedir. Son derece istilacı bir balık türü olan İsrail Sazanlarının pelikanlar tarafından tercih ediliyor olması, doğal balık türlerinin yumurtaları ve yavrularının da korunmasını sağlamaktadır. Bu da yerel balıkçıların menfaatine gelişen bir durumdur. Aynı zamanda sulak alanlardaki biyolojik çeşitliliğe olumlu olarak etkilemektedir. Tepeli Pelikanların korunması sulak alanlarının da korunması ve buradaki doğal dengenin devam etmesi demektir. Tepeli Pelikanlar için Büyük Menderes Deltası, Bafa ve Azap Gölleri, Aşağı Büyük Menderes Havzası’ndaki azmaklar yaşamsal önem taşımaktadır. Bu sulak alanların kirletilmemesi ve su kalitesinin iyi olması gerekir. Tepeli Pelikanların bulunduğu bölgedeki çocukların nesli tehlike altındaki bu türle ilgili bilinçlenmeleri ve duyarlılıkları çok önemlidir. Kanat açıklığı yaklaşık 3,5 mt. devasa boyuttaki bu kuşlar, kuş gözlemcilerinin en fazla görmek istediği türler arasındadır. Pelikanların bulunduğu bölgelerdeki yerel ekonomiye de turizm sayesinde önemli katkısı olur.”dedi.