Güncel

KUTO Ticari En­van­teri Ça­lış­ma­sı­nı Gün­cel­ledi

Ku­şa­da­sı Ti­ca­ret Odası ta­ra­fın­dan bir ilke imza atı­la­rak 2011 yı­lın­da ilk kez ha­zır­la­nan Ku­şa­da­sı Ti­ca­ri En­van­te­ri, 2021 yı­lın­da gün­cel­len­di.

KUTO Ar-Ge Bi­ri­mi ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan ve, Ku­şa­da­sı’nın eko­no­mi ve ti­ca­ri ha­ya­tı­nı ve­ri­le­re da­ya­nan is­ta­tis­tik­ler­le or­ta­ya koyan en­van­ter, geçen 10 yılda gö­rü­len ar­tı­şı da ra­kam­lar­la or­ta­ya koydu.

İlk ola­rak 2011 yı­lın­da ha­zır­la­nan Ku­şa­da­sı Ti­ca­ri En­van­te­ri ça­lış­ma­sı, yıl­lar iti­ba­riy­le ilçe eko­no­mi­si­nin ve özel sek­tö­rün ge­li­şi­mi­ni göz­ler önüne ser­me­si açı­sın­dan ve karar alı­cı­la­ra yol gös­ter­me­si ba­kı­mın­dan büyük önem ta­şı­yor. Ku­şa­da­sı Ti­ca­ri En­van­te­ri­nin çok önem­li bir ça­lış­ma ol­du­ğu­nu söy­le­yen Ku­şa­da­sı Ti­ca­ret Odası Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ser­dar Ak­do­ğan; il­ki­ni on yıl önce yap­tı­ğı­mız ve 2012 ve 2015 yıl­la­rın­da da ye­ni­le­di­ği­miz ti­ca­ri en­van­ter ça­lış­ma­mı­zı, 2021 yılı iti­ba­riy­le gün­cel­le­dik. Yıl­lar içe­ri­sin­de firma sa­yı­la­rı­nı, özel sek­tö­rün bü­yü­me­si­ni takip ede­bil­di­ği­miz ça­lış­ma, il­çe­mi­zin ti­ca­ri ha­ya­tı için büyük önem ta­şı­yor. En­van­ter­de; Ku­şa­da­sı, Da­vut­lar, Gü­zel­çam­lı ve eski köy­ler, diğer bir ifade ile Ku­şa­da­sı ilçe sı­nır­la­rı için­de­ki tüm ma­hal­le­ler­de yer alan İşlet­me­ler, Avu­kat­lar, Mali Mü­şa­vir­ler, Reh­ber­ler ve Ec­za­ne­ler ça­lış­ma­ya dahil edil­di. Ça­lış­ma­ya esas olan 10.542 iş­let­me­nin % 86,49’u Ku­şa­da­sı Mer­kez’de, % 5,07’si Da­vut­lar’da, % 4,24’ü Gü­zel­çam­lı’da ve % 4,2’si eski köy­ler­de fa­ali­yet gös­te­ri­yor.

2 KİLO­MET­RE­KA­RELİK ALAN­DA YO­ĞUN­LUK AR­TA­RAK DEVAM EDİYOR

Ku­şa­da­sı Mer­kez’de fa­ali­yet gös­te­ren 9118 iş­let­me­nin %50’si Vergi Da­ire­si-Gü­ver­ci­na­da-Ma­ri­na üç­ge­nin­de fa­ali­yet gös­te­ri­yor. Her zaman söy­le­di­ği­miz gibi, bu 2 ki­lo­met­re­ka­re­lik üç­gen­de­ki yo­ğun­lu­ğun ar­ta­rak devam et­ti­ği­ni gö­rü­yo­ruz. Ha­zır­la­dı­ğı­mız en­van­ter­de; iş­let­me­ler bu­lun­duk­la­rı bul­var, cadde, so­ka­ğa göre yer­leş­ti­ril­miş du­rum­da. Böy­le­lik­le hangi bul­var­da, cad­de­de ve so­kak­ta hangi sek­tö­rün yoğun veya ye­ter­siz ol­du­ğu­nu tes­pit ede­bi­li­yo­ruz.

UZUN VADELİ PLAN­LA­MA ÖNEMLİ

Ti­ca­ri en­van­ter ça­lış­ma­mı­zın so­nu­cu­nu özet­ler­sek; Ku­şa­da­sı Eko­no­mi­si ve ti­ca­ri ha­ya­tı­nın son 10 yılda % 48,68 ora­nın­da bü­yü­dü­ğü­nü ve Vergi Da­ire­si-Gü­ver­ci­na­da-Ma­ri­na böl­ge­sin­den olu­şan 2 km2’lik alan­da ti­ca­ri yo­ğun­lu­ğun devam et­ti­ği­ni gö­rü­yo­ruz. Aynı za­man­da pan­de­mi­nin de et­ki­siy­le nüfus ar­tı­şı­na pa­ra­lel ola­rak, Ku­şa­da­sı’nı mer­kez ala­rak 200 km çaplı bir çem­ber çiz­di­ği­miz­de (İzmir, Aydın, De­niz­li, Muğla), ay­rı­ca Ku­şa­da­sı’nda tu­riz­min her tü­rü­nün (de­niz-gü­neş-kum, tarih, doğa, kong­re, kru­va­zi­yer, yat tu­riz­mi, sağ­lık tu­riz­mi v.b) ya­pı­la­bil­di­ği dü­şü­nül­dü­ğün­de, nü­fu­sun ve iş­let­me sa­yı­la­rı­nın art­ma­sı tabii ki ka­çı­nıl­maz. Ku­şa­da­sı bir ca­zi­be mer­ke­zi­dir. Önem­li olan uzun va­de­li plan­la­ma yap­mak­tır. Bu doğ­rul­tu­da, ha­zır­la­dı­ğı­mız ti­ca­ri en­van­te­rin, ti­ca­ri ve­ri­le­ri pay­laş­mak ve özel sek­tö­rün du­ru­mu­nu gör­mek adına önemi bü­yük­tür. Dedi.

Ku­şa­da­sı Ti­ca­ri En­van­te­ri-2021 ça­lış­ma­sın­da; Ku­şa­da­sı Ti­ca­ret Odası, Ku­şa­da­sı Esnaf ve Sa­nat­kâr­lar Odası, Ku­şa­da­sı Şo­för­ler ve Oto­mo­bil­ci­ler Esnaf Odası, Aydın Baro Baş­kan­lı­ğı, Aydın SMMMO Ku­şa­da­sı Tem­sil­ci­li­ği, Türk Ec­za­cı­la­rı Bir­li­ği 21. Bölge Aydın Ec­za­cı Odası ve Aydın Tu­rist Reh­ber­le­ri Odası’nın üye­le­ri (top­lam 10.542 üye) baz alı­na­rak gün­cel­le­me ya­pıl­dı. Ku­şa­da­sı Ti­ca­ri En­van­te­ri (2021) ça­lış­ma­sı­nın ta­ma­mı­na https://​kuto.​org.​tr/​tr/​ra­por­lar/​ ad­re­sin­den ula­şa­bi­lir­si­niz.