Güncel

Kuşadası’nın İki Tarihi Evi Kültür ve Sanat Merkezine Dönüşüyor

Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan Reşat Nuri Gün­te­kin'in 'Ça­lı­ku­şu' ro­ma­nı­nın kah­ra­ma­nı Fe­ri­de'nin kal­dı­ğı ev ola­rak bi­li­nen Ça­lı­ku­şu Evi ile ‘Efe Suphi Evi’nde baş­la­tı­lan bakım ve ona­rım ça­lış­ma­la­rı baş­la­dı.

Ta­di­lat iş­le­ri­nin ar­dın­dan ta­ri­hi bi­na­lar ede­bi­yat dün­ya­sı­nın genç ve usta ya­zar­la­rı­nı ağır­la­ya­cak. Ku­şa­da­sı’nı Tür­ki­ye’nin kül­tür ve sanat baş­ken­ti yap­mak için var gü­cüy­le ça­lı­şan Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan ken­tin ta­ri­hi aksı üze­rin­de yer alıyor.

Yıl­dı­rım Cad­de­si’ndeki ‘Ça­lı­ku­şu’ ile ‘Efe Suphi Evi’nde baş­la­tı­lan bakım ve ona­rım ça­lış­ma­la­rı sü­rü­yor. Anıt­lar Ku­ru­lu’nun bil­gi­si dâ­hi­lin­de her iki ta­ri­hi bi­na­nın dış cep­he­si ile içe­ri­sin­de­ki oda­lar bo­ya­nı­yor. Ahşap kapı ve cam çer­çe­ve­le­ri­nin de ba­kı­mı­nın ya­pıl­dı­ğı ça­lış­ma kap­sa­mın­da içe­ri­de­ki kul­la­nım alan­la­rı da ye­ni­le­ni­yor.

YA­ZAR­LAR KONUK EDİLECEK

Ça­lış­ma­lar ta­mam­lan­dı­ğın­da Ku­şa­da­sı’na davet edi­lecek ya­zar­lar, belli sü­re­ler­le Efe Suphi Evi’nde ko­nak­la­ya­rak Ça­lı­ku­şu Evin­de dü­zen­le­necek et­kin­lik­ler­de okur­la­rıy­la bu­lu­şa­cak. Ay­rı­ca eser­le­ri­ni ge­re­ken sa­kin­lik ve din­gin­lik için­de ya­za­bi­lecek. Ya­zar­lar için bir yaşam ve üre­tim alanı ola­rak ta­sar­la­nan her iki ta­ri­hi bina, Ku­şa­da­lı­la­rı yıl bo­yun­ca ede­bi­ya­tın fark­lı dal­la­rı ve isim­le­ri ile bir araya ge­ti­recek.

Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ömer Günel, iki ta­ri­hi ya­pı­nın da Ku­şa­da­sı’nın sim­ge­le­rin­den ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, “Tür­ki­ye’ye örnek ola­cak pro­je­ler­den bi­ri­ni daha ha­ya­ta ge­çi­re­ce­ği­miz için çok mut­lu­yuz.

Ça­lı­ku­şu ile Efe Suphi Evi’ndeki ta­di­lat ta­mam­lan­dı­ğın­da ken­ti­miz kül­tür ve sanat fa­ali­yet­le­ri­ne ev sa­hip­li­ği ya­pa­cak çok önem­li mer­kez­le­re ka­vuş­muş ola­cak. Ken­ti­mi­ze gelen ede­bi­yat dün­ya­sı­nın önem­li isim­le­ri­ni de çok güzel bir or­tam­da ağır­la­ya­ca­ğız” diye ko­nuş­tu.