Güncel

Ge­le­nek­sel halk bi­li­mi gün­le­ri pa­ne­li

Aydın Adnan Men­de­res Üni­ver­si­te­si (ADÜ) Fen Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Türk Dili ve Ede­bi­ya­tı Bö­lü­mü ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen “Ge­le­nek­sel Halk Bi­li­mi Gün­le­ri III” konu baş­lık­lı panel, Ata­türk Kong­re Mer­ke­zi Mi­le­tos Sa­lo­nu'nda ger­çek­leş­ti.

Et­kin­li­ğe, Fen Ede­bi­yat Fa­kül­te­si De­ka­nı Prof. Dr. Ku­bi­lay Metin, Türk Dili ve Ede­bi­ya­tı Bölüm Baş­ka­nı Prof. Dr. Caner Işık, aka­de­mik ve idari per­so­ne­lin yanı sıra çok sa­yı­da öğ­ren­ci ka­tıl­dı.

Pa­ne­lin açı­lış ko­nuş­ma­sı­nı yapan Fen-Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Türk Halk Ede­bi­ya­tı Ana Bilim Dalı Baş­ka­nı Prof. Dr. Caner Işık, ge­le­nek­sel hâle gelen III. Halk Bilim Gün­le­ri­nin öne­mi­ne de­ğin­di. Bir mil­le­tin asli de­ğer­le­ri­nin kay­na­ğı olan halk kül­tü­rü­nün öne­mi­ni vur­gu­la­yan Prof. Dr. Caner Işık, öğ­ren­ci­le­rin; köy­le­re ve mez­ra­la­ra gi­de­rek yap­mış ol­duk­la­rı der­le­me­ler­den seç­me­ler­le bu pa­ne­lin or­ta­ya çık­tı­ğı­nı ifade etti ve or­ga­ni­zas­yon­da emeği ge­çen­le­re te­şek­kür etti.

Halk bilim dok­to­ran­tı Bir­can Ka­ya­can’ın 1. otu­ru­mu baş­lat­tı­ğı pa­nel­de, Fatih Köse ‘Ka­puz­lu Köyü Folk­lo­ru’, Fatma Varol ve Hü­se­yin Çakar ‘Ma­ni­sa Yunt Dağı Köy­le­ri Folk­le­ri’, Pe­ri­han De­mi­ray ‘Afyon De­re­çi­ne Ka­sa­ba­sı Folk­lo­ru’ hak­kın­da bilgi verdi.

Dok­to­rant Gül­ba­har Oda­ba­şı Yıl­maz’ın otu­rum baş­kan­lı­ğın­da ger­çek­le­şen ikin­ci otu­rum­da; Melis Can ‘Zey­bek­lik Kül­tü­rü Folk­lo­ru’, Ay­şe­nur Göl­cük ve Sü­mey­ye Ekin­ci ‘Unu­tul­ma­ya Yüz Tut­muş Efe­ler’, Eda Er­te­kin ‘Iğdır’da Nev­ruz Bay­ra­mı’ ko­nu­la­rın­da bilgi verdi.

Folk­lor Araş­tır­ma­cı­sı Kenan Çift­çi’nin otu­rum baş­kan­lı­ğın­da ger­çek­leş­ti­ri­len 3. otu­rum­da; Rabia Ça­lış­kan ‘An­tal­ya İlçe­sin­den Va­kıf­lı, Hı­dır­bey, Şen­köy Ta­rih­le­ri’, Mu­ham­med Yıl­maz ‘Bit­lis Ta­ri­hi Çar­şı­sı Folk­lo­ru’, Deniz Bar­ba­ros ‘Amas­ya Göy­nü­cek Ka­far­lı Köyü Folk­lo­ru’ ve Melis Çağla ‘Ga­zi­an­tep Nizip Kül­tü­rü’ ko­nu­la­rın­da bilgi verdi.

Slayt­lar­la ve tür­kü­ler­le des­tek­le­ne­rek ger­çek­leş­ti­ri­len otu­rum­lar­da; köy folk­lo­ru bağ­la­mın­da köy ta­ri­hi, halk el sa­nat­la­rı, ge­le­nek­sel ye­mek­ler, ge­le­nek­sel oyun­lar an­la­tıl­dı. Otu­rum­la­rın ar­dın­dan Fen-Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nah­me­dov, ‘Ge­le­nek­sel Halk Bi­li­mi Gün­le­ri’ et­kin­li­ği­nin genel de­ğer­len­dir­me­si­ni yaptı.