Güncel

BA­LIK­ÇI­LIK AV SE­ZO­NU KA­PAN­DI

Aydın Tarım ve Orman İl Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan ya­pı­lan açık­la­ma­da ba­lık­la­rın üreme dö­ne­mi­ne gir­di­ği ve bu yüz­den gır­gır ve trol av araç­la­rı ile ya­pı­lan av­cı­lık fa­ali­yet­le­ri­nin 15 Eylül 2022 ta­ri­hi­ne kadar ya­sak­lan­dı­ğı du­yu­rul­du.

Ko­nuy­la il­gi­li ola­rak Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan ya­yım­la­nan ge­nel­ge­yi ku­ru­mun sos­yal medya he­sa­bın­dan şu şe­kil­de du­yur­du.

"2021-2022 Ba­lık­çı­lık Av Se­zo­nu Ya­sa­ğı" en­düst­ri­yel av­cı­lık yapan ba­lık­çı ge­mi­le­ri için (gır­gır ve trol av araç­la­rı ile ya­pı­lan av­cı­lık) tüm de­niz­le­ri­miz­de 15 Nisan 2022 ta­ri­hin­de (Cuma) baş­la­ya­cak­tır.

En­düst­ri­yel av­cı­lık yapan ba­lık­çı ge­mi­le­ri için yeni ba­lık­çı­lık av se­zo­nu açı­lı­şı Ak­de­niz hariç tüm de­niz­le­ri­miz­de 1 Eylül 2022 ta­ri­hin­de, Ak­de­niz'de ise 15 Eylül 2022'de baş­la­ya­cak­tır. Kıyı ba­lık­çı­lı­ğı yapan küçük öl­çek­li ba­lık­çı­la­rı­mız bu ya­sak­tan muaf olup, yılın 12 ayı av­cı­lık yap­ma­ya devam ede­bi­le­cek­tir.

Yasak se­zon­da, gerek küçük öl­çek­li ba­lık­çı­lar­dan gelen ba­lık­lar­la, ge­rek­se ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği ya­pı­lan çift­lik ba­lık­la­rı ile yaz se­zo­nu bo­yun­ca hal­kı­mı­zın balık ih­ti­ya­cı­nı ra­hat­lık­la kar­şı­la­ya­cak imkan bu­lun­mak­ta­dır. Ya­sa­dı­şı av­cı­lı­ğın ön­len­me­si kap­sa­mın­da ge­rek­li de­ne­tim­le­ri de yapan Ba­kan­lı­ğı­mız, 2021 yı­lın­da top­lam 193 bin 608 de­ne­tim ger­çek­leş­tir­miş, kaçak av­cı­lık­la elde edi­len 1.061 ton su ürü­nü­ne el koy­muş, 6 bin 798 kişi ve iş ye­ri­ne 27 mil­yon 597 bin lira idari para ce­za­sı uy­gu­la­mış, ay­rı­ca ku­ral­la­ra uygun av­lan­ma­yan 152 adet ge­mi­ye el ko­ya­rak mül­ki­ye­ti­ni ka­mu­ya ge­çir­miş­tir.

Ya­sa­ğın baş­la­dı­ğı 15 Nisan 2022 ta­ri­hin­den iti­ba­ren yak­la­şık 4,5 aylık dö­nem­de eko­no­mik fa­ali­yet­le­ri­ne devam etmek is­te­yen ba­lık­çı­la­rı­mız, Ba­kan­lı­ğı­mız­dan izin almak ve be­lir­le­nen ku­ral­la­ra uymak ko­şu­luy­la ka­ra­su­la­rı­mız dı­şın­da­ki ulus­la­ra­ra­sı su­lar­da gır­gır ve trol yön­te­miy­le av­cı­lık ya­pa­bi­le­cek­ler­dir. Ba­lık­la­rın üreme ve bü­yü­me dö­ne­min­de ge­ti­ri­len ya­sak­la­ra uyul­ma­sı, sür­dü­rü­le­bi­lir av­cı­lı­ğın devam et­ti­ril­me­si ve ba­lık­çı­la­rın ge­le­ce­ği açı­sın­dan önem arz et­mek­te­dir. Ka­mu­oyu­na saygı ile du­yu­ru­lur”