Güncel

2. Ulus­la­ra­ra­sı Ku­şa­da­sı Ne­opo­lis Hey­kel Sem­poz­yu­mu baş­la­dı

Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan bu yıl ikin­ci­si dü­zen­le­nen Ulus­la­ra­ra­sı Ku­şa­da­sı Ne­opo­lis Hey­kel Sem­poz­yu­mu, dü­zen­le­nen tö­ren­le baş­la­dı.

Yak­la­şık 1 ay sü­recek olan sem­poz­yum­da mer­mer­ler, usta hey­kelt­raş­la­rın elin­de hayat bu­la­cak. “Yaşam Hakkı” te­ma­sı ile sa­nat­la şe­kil­le­necek olan mer­mer hey­kel­ler, Ku­şa­da­sı’nın çe­şit­li böl­ge­le­rin­de ser­gi­le­necek.

Geç­mi­şin­de ülke ge­ne­lin­de­ki bir­çok mü­zis­ye­ne ev sa­hip­li­ği yapan Altın Gü­ver­cin başta olmak üzere çe­şit­li sanat et­kin­lik­le­ri ile ulus­la­ra­ra­sı ca­mi­ada da adın­dan söz et­tir­me­yi ba­şa­ran Ku­şa­da­sı, şimdi de Ulus­la­ra­ra­sı Ku­şa­da­sı Ne­opo­lis Hey­kel Sem­poz­yu­mu ile dün­ya­ya açı­la­cak. Önem­li tu­rizm kent­le­rin­den olan Ku­şa­da­sı’nın tu­riz­min yanı sıra sa­nat­la anı­lan bir kent ola­ca­ğı­nı vur­gu­la­yan Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ömer Günel, “Ku­şa­da­sı’nı kül­tür ve sa­nat­la anı­lan mo­dern bir tu­rizm kenti ha­li­ne ge­tir­mek için ça­lış­ma­ya devam ede­ce­ğiz” dedi.

Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si, Ku­şa­da­sı Kül­tür Sanat ve Ta­nı­tım Vakfı (KUSAV) ve Meh­met Nuri Göçen Kül­tür Eği­tim ve Sanat Vakfı iş­bir­li­ği ile ger­çek­leş­ti­ri­len sem­poz­yum­da, blok­lar ha­lin­de bu­lu­nan mer­mer­ler Tür­ki­ye, İran, Gür­cis­tan, Es­ton­ya ve Rusya’dan ka­tı­lan 10 hey­kel­tı­ra­şın el­le­rin­de şe­kil­le­necek. Kuş­tur mev­ki­in­de bu­lu­nan Eski Deve Gü­re­şi Are­na­sı’nda dü­zen­le­nen sem­poz­yu­mu zi­ya­ret ede­rek, hey­kel­le­rin ya­pı­lış sü­re­ci­ni iz­le­mek is­te­yen tüm va­tan­daş­lar 30 Ekim’e kadar sem­poz­yum ala­nı­na gi­de­recek sü­re­ci ya­kın­dan takip ede­bi­lecek.

Tö­re­nin açı­lış ko­nuş­ma­sı­nı ger­çek­leş­ti­ren sem­poz­yu­mun kü­ra­tö­rü Hakan Şen­gö­nül “Bu yıl dü­zen­le­miş ol­du­ğu­muz sem­poz­yu­mun te­ma­sı yaşam hakkı. Hey­kelt­raş­la­rı­mız Mar­ma­ra Adası’ndan gelen mer­mer blok­la­rı yon­ta­rak Ku­şa­da­sı açık hava hey­kel mü­ze­si olu­şu­mu­na katkı sağ­la­ya­cak­lar. Bir kente sanat eseri ka­zan­dır­mak için bir araya gelen, sa­na­ta ve sa­nat­çı­ya önem veren Be­le­di­ye Baş­ka­nı­mız Sayın Ömer Günel’e, KUSAV Baş­ka­nı Le­vent Köylü’ye ve Meh­met Nuri Göçen Kül­tür Eği­tim ve Sanat Vakfı yö­ne­ti­ci­le­ri­ne çok te­şek­kür ede­rim” dedi.

“10 eser Ku­şa­da­sı’na ka­zan­dı­rı­la­cak”

Bu yıl 10 önem­li ese­rin Ku­şa­da­sı’na ka­zan­dı­rı­la­ca­ğı­nı ifade eden KUSAV Baş­ka­nı Le­vent Köylü ise “Ku­şa­da­sı’nı kül­tür ve sa­nat­la anı­lır bir kent ha­li­ne ge­tir­mek için ça­lış­ma­la­rı­mı­zı sür­dü­rü­yo­ruz. Bu ça­lış­ma­la­rın en önem­li ayak­la­rın­dan biri Ulus­la­ra­ra­sı Ku­şa­da­sı Ne­opo­lis Hey­kel Sem­poz­yu­mu. Geçen sene üre­ti­len 9 eser ken­ti­mi­zin fark­lı nok­ta­la­rı­na yer­leş­ti­ril­di. Bu sene de 10 önem­li eser Ku­şa­da­sı’na ka­zan­dı­rı­la­cak” dedi.

Tö­ren­de, Meh­met Nuri Göçen Kül­tür, Eği­tim ve Sanat Vakfı adına ko­nu­şan Rena Çu­ku­ro­va ise, “Rah­met­li dedem Meh­met Nuri Göçen anı­sı­na kur­du­ğu­muz vak­fın mis­yo­nu kül­tür, eği­tim ve sa­nat­tır. Eli­miz­den gel­di­ğin­ce kül­tür­le­ra­ra­sı et­kin­lik­ler­de yer al­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz. Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si’ne böyle bir işe ön­cü­lük et­ti­ği için çok te­şek­kür edi­yo­ruz” di­ye­rek, tüm hey­kelt­raş­la­ra ba­şa­rı­lar di­le­di.

“Her so­kak­ta ol­ma­sı­nı çok önem­si­yo­ruz”

Ku­şa­da­sı’nın sa­nat­la anı­lan bir kent ol­ma­sı için ça­lış­ma­la­rın devam ede­ce­ği­ni ifade eden Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ömer Günel; “Bu sene ikin­ci­si­ni dü­zen­le­di­ği­miz Ku­şa­da­sı Ne­opo­lis Hey­kel Sem­poz­yu­mu’nu ken­ti­miz için ya­pıl­mış önem­li ak­ti­vi­te­ler­den biri ola­rak gö­rü­yo­rum. Biz Ku­şa­da­sı’nı sa­nat­la anı­lır bir kent ha­li­ne ge­tir­mek için ça­lı­şı­yo­ruz. Bu amaç­la hey­kel, resim, müzik gibi bir­çok sanat da­lın­da fa­ali­yet­ler ger­çek­leş­ti­ri­yo­ruz. Hey­kel sa­na­tı­nın ken­ti­mi­zin her so­ka­ğın­da var ol­ma­sı­nı çok önem­si­yo­ruz. Ken­ti­mi­zi zi­ya­ret eden her mi­sa­fi­rin bu hey­kel­ler­le kar­şı­laş­ma­sı ve bu eser­ler­le fo­toğ­raf çek­ti­re­rek sos­yal med­ya­da kul­lan­ma­sı bizim için çok önem­li. Çünkü Ku­şa­da­sı’nı yeni tu­rizm dö­ne­min­de Tür­ki­ye’nin ve dün­ya­nın önem­li tu­rizm mer­kez­le­rin­den biri ha­li­ne ge­tir­mek is­ti­yo­ruz. Ku­şa­da­sı, doğa ve kül­tür tu­riz­mi­nin yanı sıra dün­ya­nın en önem­li kru­va­zi­yer li­man­la­rın­dan bi­ri­ne sahip. Hiç­bir zaman tu­rizm­de kıy­me­ti­ni yi­tir­me­ye­cek­tir. Biz gö­re­ve gel­di­ği­miz gün­den iti­ba­ren Ku­şa­da­sı’nı tek­rar hak et­ti­ği yere ge­tir­mek için ça­lı­şı­yo­ruz. Aydın Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Sayın Özlem Çer­çi­oğ­lu da bu mü­ca­de­le­mi­ze büyük des­tek ve­ri­yor. Ken­ti­mi­zi daha güzel bir hale ge­tir­mek için yü­rüt­tü­ğü­müz ça­lış­ma­la­rın hep­si­ni Aydın Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­miz ile iş­bir­li­ği içe­ri­sin­de ger­çek­leş­ti­ri­yo­ruz. Bu yıl Tür­ki­ye’nin ve dün­ya­nın dört bir ya­nın­dan gelen 10 hey­kelt­raş ar­ka­da­şı­mız ken­ti­mi­ze çok önem­li eser­ler bı­ra­ka­cak­lar. İna­nı­yo­rum ki 2. Ulus­la­ra­ra­sı Ku­şa­da­sı Ne­opo­lis Hey­kel Sem­poz­yu­mu da ilki gibi çok ba­şa­rı­lı ge­çecek. Ku­şa­da­sı’nı kül­tür ve sa­nat­la anı­lan mo­dern bir tu­rizm kenti ha­li­ne ge­tir­mek için ça­lış­ma­ya devam ede­ce­ğiz” dedi.

“Her can­lı­nın yaşam hakkı var”

Sem­poz­yu­mun bu yıl “yaşam hakkı” te­ma­sı ile dü­zen­len­di­ği­ne dik­kat çeken Baş­kan Ömer Günel “Her can­lı­nın yaşam hakkı var­dır. Ön­ce­lik­le bu hakkı tüm in­san­lık ve so­kak­ta­ki can dost­la­rı­mız için sa­vu­nu­yo­ruz” di­ye­rek or­ga­ni­zas­yo­nu tüm can­lı­la­ra ada­dık­la­rı­nı be­lirt­ti.

Ko­nuş­ma­la­rın ar­dın­dan sem­poz­yum, Aydın Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si Baş­kan Ve­ki­li Evrim Ka­ra­koz, Baş­kan Ömer Günel, Meh­met Nuri Göçen Kül­tür Eği­tim ve Sanat Vakfı Yö­ne­ti­ci­si Rena Çu­ku­ro­va ve KUSAV Baş­ka­nı Le­vent Köylü ta­ra­fın­dan mer­mer üze­ri­ne vu­ru­lan ilk çekiç dar­be­si ile baş­la­dı. 5 Ül­ke­den 10 hey­kelt­raş Hey­kelt­raş Hakan Şen­gö­nül’ün kü­ra­tör­lü­ğün­de 30 Ekim ta­ri­hi­ne kadar sü­recek olan sem­poz­yu­ma Tür­ki­ye’den Çağ­daş Er­çe­lik, Ha­ni­fe Yük­sel, Kemal Özkan Ars­lan, Burak Çizer, Hakan Şen­gö­nül ve Va­si­li­sa Chu­gu­no­va, İran’dan Bah­man Che­ge­ni, Gür­cis­tan’dan Ivan Gul­de­da­va, Es­ton­ya’dan Ki­rill Gre­kov, Rusya’dan ise Mi­ka­il So­bo­lev ka­tı­lır­ken sem­poz­yu­mun asis­tan­lı­ğı­nı ise Meh­met Ali De­mir­ci ve Hü­se­yin Ünlü ya­pa­cak.

Ço­cuk­lar da unut­ma­dı

Bir ay bo­yun­ca mer­mer blok­la­rı yon­ta­rak “yaşam hakkı” te­ma­sı ile şe­kil­len­di­recek olan 10 hey­kel­tı­ra­şın eser­le­ri Ku­şa­da­sı’nın fark­lı nok­ta­la­rın­da ka­lı­cı ola­rak ser­gi­le­necek. Sem­poz­yum kap­sa­mın­da 25 Ekim ta­ri­hin­de ço­cuk­lar için kil atöl­ye­si dü­zen­le­necek. Sa­nat­se­ver­ler her gün 09.30-18.00 sa­at­le­ri ara­sın­da sa­nat­çı­la­rın ça­lış­ma­la­rı­nı canlı ola­rak iz­le­ye­bi­lecek. Ça­lış­ma­la­rı iz­le­mek is­te­yen­ler için her salı günü saat 14.00’de Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si Ana Hiz­met Bi­na­sı önün­den sem­poz­yum ala­nı­na üc­ret­siz ser­vis kal­ka­cak.

Yoğun bir ka­tı­lım­la baş­la­yan sem­poz­yu­mun açı­lış tö­re­ni­ne Aydın Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­kan Ve­ki­li Evrim Ka­ra­koz, Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ömer Günel, Meh­met Nuri Göçen Kül­tür Eği­tim ve Sanat Vakfı Yö­ne­ti­ci­si Rena Çu­ku­ro­va, KUSAV Baş­ka­nı Le­vent Köylü, be­le­di­ye baş­kan yar­dım­cı­la­rı, be­le­di­ye mec­lis üye­le­ri, birim mü­dür­le­ri, sivil top­lum ku­ru­lu­şu ve si­ya­si par­ti­le­rin tem­sil­ci­le­ri ile sa­nat­se­ver­ler ka­tıl­dı.