Güncel

Kuşadası’nda ‘Deprem ile Kentsel Dönüşüm Kurultayı’ Başladı

Kent­te alı­na­cak ön­lem­le­ri be­lir­le­mek ve bi­lim­sel ve­ri­ler doğ­rul­tu­sun­da dep­re­me karşı yol ha­ri­ta­sı oluş­tur­mak ama­cıy­la Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan Tür­ki­ye’nin dep­rem ala­nın­da uzman isim­le­ri­nin ka­tı­lı­mı ile dü­zen­le­nen “Dep­rem ile Kent­sel Dö­nü­şüm” baş­lık­lı ku­rul­tay baş­la­dı.

Geç­ti­ği­miz yıl 30 Ekim’de Ege De­ni­zi’nde mey­da­na gelen 6.9’luk dep­re­min şid­det­li bir bi­çim­de his­se­dil­di­ği kenti dep­re­me ha­zır­la­mak ama­cıy­la Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si bün­ye­sin­de ku­ru­lan Kent­sel Dö­nü­şüm Mü­dür­lü­ğü “Dep­rem ile Kent­sel Dö­nü­şüm” baş­lık­lı bir ku­rul­tay dü­zen­len­di. Ku­rul­ta­yın açı­lı­şı­na çok sa­yı­da da­vet­li ka­tıl­dı.

“DEP­REM ÖLÜM­LERİNİN ANA NEDENİ YOK­SUL­LUK­TU”

Ku­rul­tay’ın açı­lı­şın­da ko­nu­şan dep­rem uz­ma­nı İTÜ Je­ofi­zik Mü­hen­dis­li­ği Öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan

“Ön­ce­lik­le ku­rul­ta­yın ya­pıl­ma­sın­da emeği geçen Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye­si’ne ve de­ğer­li Baş­ka­nı Ömer Günel’e te­şek­kür ede­rim. 30 Ekim 2020’de İzmir ve Ku­şa­da­sı çev­re­sin­de büyük bir dep­rem his­se­dil­di. Mer­kez üssü Sisam ol­ma­sı­na rağ­men orada iki ki­şi­nin ölü­mün­den ve eski ya­pı­lar­da­ki yı­kım­dan başka ciddi bir şey ol­ma­dı.Dep­rem, kötü ya­pı­laş­mış Bor­no­va ova­sı­nın ön kı­sım­la­rın­da yı­kım­la­ra neden oldu ve 118 kişi ca­nı­nı yi­tir­di. Ku­şa­da­sı’nda 400 aile­yi evsiz du­ru­ma dü­şür­dü. Ku­şa­da­sı'nda dep­rem ilk defa ol­mu­yor. 15 mil­yon yıl­dır olu­yor. Sisam'da olan dep­rem aynı za­man­da Ku­şa­da­sı'nı da et­ki­li­yor. Son dep­rem­de Ku­şa­da­sı’nda ölüm­cül ola­yın ol­ma­ma­sı şükür edi­lecek bir du­rum­dur. Tür­ki­ye bi­rin­ci de­re­ce­de dep­rem böl­ge­si de­ğil­ken, neden bugün ‘dep­rem oldu, ba­şı­nız sağ olsun’ söz­le­ri­ni işi­ti­yo­ruz. Ül­ke­nin eko­no­mik ve kül­tü­rel ya­pı­sı ile doğru oran­tı­lı. Bunun ana ne­de­ni yok­sul­luk­tur, eko­no­mi­dir. Bu ülke eko­no­mi­si­ni dü­zelt­me­dik­çe dep­rem­ler­de daha çok va­tan­da­şı­mız ya­şa­mı­nı yi­ti­recek. Bu sa­de­ce Ku­şa­da­sı ya da İzmir'in so­ru­nu değil, tüm ül­ke­nin so­ru­nu­dur” dedi.

“DEP­REM FON­LA­RIN­DAKİ PA­RA­LAR NE­RE­DE”

Dep­re­min bir doğa olayı ol­du­ğu­nu be­lir­ten Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, “Dep­rem­ler as­lın­da tan­rı­nın bir ni­me­ti­dir. Dep­rem ol­maz­sa yer altı kay­nak­la­rı­mız da olmaz. Tür­ki­ye 1. de­re­ce dep­rem böl­ge­si de­ğil­dir. 8'den daha büyük bir dep­rem olmaz. Tür­ki­ye'nin Doğu Ana­do­lu’da dep­rem eşik de­ğe­ri 5, Batı Ana­do­lu’da 6,5’dir. Neden der­se­niz ba­tı­nın eko­no­mik dü­ze­yi daha yük­sek­tir. Eko­no­mi ne kadar güç­lüy­se ölüm o kadar az olur.30 Ekim dep­re­min­de maddi im­kan­sız­lık­lar­dan do­la­yı ev­le­ri­ni ona­ra­ma­yan­la­rın dep­rem fon­la­rın­da­ki pa­ra­la­rın ne­re­ye git­ti­ği­ni sor­ma­sı ge­re­ki­yor. Dev­le­tin sa­hi­bi biziz, sor­ma­sı­nı bi­le­ce­ğiz. Biz bu sor­gu­la­ma­yı bu­gü­ne dek yap­ma­dıy­sak bu­gün­den sonra yap­ma­ya mec­bu­ruz. Ku­şa­da­sı’na yer­leş­tim ve artık ben de sizin hem­şe­ri­ni­zim. Elim­den gelen neyse Ku­şa­da­sı için yap­ma­ya ha­zı­rım” diye ko­nuş­tu.

“MAS­TER PLAN OLUŞ­TU­RU­RA­CA­ĞIZ”

Prof. Dr. Övgün Ercan’ın ar­dın­dan ko­nu­şan Ku­şa­da­sı Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ömer Günel ise “Geç­ti­ği­miz yıl mey­da­na gelen dep­re­mi ya­şa­dık­tan sonra Kent­sel Dö­nü­şüm Mü­dür­lü­ğü kur­ma­ya kara ver­dik. Dep­rem­ler­de ya­şa­nan olum­suz­luk­la­rı ter­si­ne çe­vir­mek bu­ra­da en önem­li ama­cı­mız­dı. Geç­ti­ği­miz yıl ya­şa­dı­ğı­mız dep­rem­de 118 va­tan­daş ha­ya­tı­nı kay­bet­ti, yüz­ler­ce va­tan­da­şı­mız ya­ra­lan­dı. 8 bine yakın bina hasar gördü ve buna bağlı ola­rak mil­yon­lar­ca li­ra­lık maddi zarar oluş­tu. Geç­ti­ği­miz yıl ya­şa­dı­ğı­mız dep­re­min ar­dın­dan bir mas­ter plan oluş­tur­ma­ya karar ver­dik. Bu kap­sam­da eylem ve yer­le­şim st­ra­te­ji­le­ri­nin doğru plan­la­ma­sı­nı sağ­la­ma­yı he­def­li­yo­ruz. Özel­lik­le deniz ke­na­rın­da olan kent­le­rin tsu­na­mi teh­li­ke­si­ne kar­şın doğru plan­la­ma­la­rı­nın ya­pıl­ma­sı ge­re­ki­yor. Dep­rem ile bir­lik­te ken­ti­miz­de 360 ev hasar gördü. Ev sa­hip­le­ri ev­le­ri­ni tek­rar yap­mak is­te­dik­le­rin­de, dep­rem yö­net­me­li­ği mev­zu­at­la­rı ile kar­şı­laş­tı­lar. Ev­le­ri­ni yap­mak is­te­dik­le­rin­de aynı emsal ile kar­şı­laş­ma­dık­la­rı­nı gör­dü­ler. Ka­yıp­la­rı büyük oldu, hatta ev­le­ri­ni kay­bet­mek­le karşı kar­şı­ya kal­dı­lar. Dep­rem ile Kent­sel Dö­nü­şüm baş­lık­lı ku­rul­tay­da bugün ya­şa­dı­ğı­mız so­run­la­rı ele ala­ca­ğız” dedi.

Ku­şa­da­sı Kay­ma­ka­mı Sa­det­tin Yücel de “Akıl için yol bir­dir. Bana göre za­ma­nı­mız artık kızma ve kı­na­ma za­ma­nı değil. Zaman an­la­ma za­ma­nı­dır. Ana­do­lu’nun bir dep­rem böl­ge­si ol­du­ğu ger­çe­ği aşi­kar­dır. Bu böl­ge­de dep­rem­ler hiç bit­me­miş ve bit­me­yecek. Bizim bu ger­çek­ten ha­re­ket­le va­tan­daş­lar ola­rak bek­len­ti­le­ri­mi­zi çok net bir şe­kil­de or­ta­ya koy­ma­mız ge­re­ki­yor. Bana göre top­lum­lar ta­rih­te ya­şa­maz­lar, ta­rih­ten ders çı­ka­rır­lar. Biz de ta­rih­ten ders çı­kart­ma­lı ve bu doğ­rul­tu­da ha­re­ket et­me­li­yiz. Bu ku­rul­ta­ya emeği geçen her­ke­se ve da­ve­te ica­bet eden de­ğer­li ho­ca­la­rı­ma te­şek­kür edi­yo­rum. Uma­rım bu ku­rul­tay bir dönüm nok­ta­sı olur” diye ko­nuş­tu.