Güncel

Kirazlılılar bölgelerini korumak için güç birliği içerisinde hareket ediyor

Kirazlı’da yaşayan vatandaşlar bölgelerinde kurulmak istenen (GES) Güneş Enerji Santraline karşı koyduklarını güç birliği yaparak karşı koymaya devam ediyor.

Kirazlı Muhtarlığı ve Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği toplantıya katılan Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, sunum konuşması yaparak bölge halkına desteklerinin süreceğini ifade etti. Başkan Sürücü, ‘’ Kirazlı yaylalarında en güzel kirazların yetiştiği arazilerde yapılması düşünülen GES’ler, doğal alanlarında ilave edilmesi talep edilen RES’ler, Kuşadası’nın doğal peyzajında geri dönülmez tahribatlar yaratan taş ve mıcır ocaklarıyla ilgili, Kirazlı Muhtarlığı ve Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği’nin davetiyle köy düğün salonunda yapılan toplantıda bir sunum gerçekleştirdik.

Kirazlı Muhtarı Mehmet Mersin; Köylerindeki tarım arazilerinin en önemli geçim kaynakları olduğunu, köylerinin adını aldığı kiraz ağaçlarının mutlaka korunması gerektiğini, arazilerinde tarım ve turizmden başka bir faaliyet istemediklerini, haklarını sonuna kadar savunacaklarını belirtti.

Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği başkanı Nihat Fırat; geçmişte de kömür ocağı, taş ocağı gibi faaliyetlere karşı mücadele verdiklerini, yaşam alanlarını yeni taleplerden korumak için sürdürdükleri haklı mücadelede kararlı olduklarını, tüm köy halkıyla birlikte 7 Mart’ta yapılacak ÇED toplantısında bu faaliyetlere “HAYIR” diyeceklerini söyledi.

EKODOSD tarafından, Kirazlı köyünün doğal ve kültürel zenginliklerinin sunumu yapıldı. Kirazlının zengin biyoçeşitliliğinin, tarımsal uygulamalarının, küçük sulakalanlarının, geleneksel yaşamlarının, tarihi ve kültürel değerlerinin, kuş çeşitliliğinin, yaban hayatının, sahip olduğu endemik, aromatik ve tıbbi bitkilerinin ve anıt ağaçlarının sunumu yapıldı.

Tüm bu zenginliklerin doğru ekoturizm projeleriyle yöre insanlarına neler kazandıracaklarını, burada doğanın bütüncül bir şekilde korunmasının sadece Kirazlı’ya değil, Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden biri olan Kuşadası’na olumlu katkı yapacağı belirtildi.

Aksi halde yöre insanları tarafından istenmeyen faaliyetlerin yapılması durumunda, geri dönülmez tahribatlar olacağı, bu durumdan sadece Kirazlı değil, yeşil alanları sürekli küçülen Kuşadası’nın zarar göreceği söylendi.

Kirazlı halkı geleneksel bir şekilde sürdürdükleri tarıma sahip çıkıyor, ekoturizm projelerinin hayata geçirilmesini istiyor.

Yapılan sunumdan sonra, belgesel yönetmeni EKODOSD yönetim kurulu üyesi Yavuz Pullukçu'nun çektiği LATMOS belgeseliyle, Beşparmak Dağları'nın ne hale geldiği gösterildi.

7 Mart’ta yapılacak ÇED toplantısında Kirazlı halkının yanında olmaları için duyarlı tüm Kuşadalıların Kirazlı’da olmalarını diliyoruz’’ ifadelerine yer verdi.