Güncel

18 Mart Çanakkale şehitleri için tören düzenlen

Çanakkale Savaşı’nın 107’inci yılı nedeniyle Aydın Tellidede Mezarlığı’nda bulunan şehitlikte anma töreni düzenlendi.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yıldönümü nedeniyle Aydın’da da bir dizi anma etkinliği düzenlendi. Törende ilk olarak Vali Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Albay Hakkı Haktan Armağan, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Evrim Karakoz, Aydın Şehit Aileleri ve Gazileri Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Ece ve Aydın Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Dayanışma Derneği Başkanı Sevil Esin, şehitlerin kabrine çelenk sundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra günün anlamına binaen konuşma yapan Üsteğmen Mustafa Okan Kocabaş, “Kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden, isimlerini kalbimize yazdığımız aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anmak maksadıyla buradayız. 107 yıl önce bugün, 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiği ve deniz zaferinin ilan edildiği gündür. Şanlı tarihimizde bütün görkemiyle yerini alan ve tüm dünyaya karşı azmin, cesaretin ve fedakârlığın sayısız örneklerinin sergilendiği Çanakkale Savaşı, vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletinin vatanı için hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin en güzel örneklerinden birisidir. Çanakkale Zaferi, biricik evlatlarını şefkat ve muhabbetle bağrına basıp, ‘Oğul seni yetiştirdim, hizmet eyle vatana. Ak sütümü helal etmem, saldırmazsan düşmana’ diyerek cepheye uğurlayan cefakâr anaların ve analarının elini öperek ‘Hakkını helal et şefkatli ana, canım feda olsun kutsal vatana’ sözleriyle karşılık veren yiğit ve kahraman Mehmetçiğin tarih sahnesine çıkan Ebedî Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte yazdığı destandır” ifadelerini kullandı.

Vali Aksoy daha sonra şehitlik defterini imzaladı.

Şehitlik defterini imzalayan Vali Aksoy, şu mesajı verdi: “Aziz şehitlerimiz, milletimizin birliği ve vatanımızın bölünmez bütünlüğü uğruna en değerli varlığınızı, canlarınızı vererek, şahadet şerbetini içtiniz. Mukaddes kanlarınızla suladığınız bu toprakları kutlu bir vatan olarak bizlere miras bırakan siz aziz şehitlerimize en derin minnet, şükran ve tazim hislerimizi arz etmek için bir kez daha huzurunuza geldik. Malazgirt’te başlayıp Çanakkale’yle devam eden ve Kurtuluş Savaşı’yla nihayetlenen şanlı destanımız göstermiştir ki, Türk milleti, inanç, cesaret, mertlik ve yiğitlik abidesidir. Yüce milletimiz vatanımızın yılmaz bekçisi olduğunu Sarıkamış’tan Gelibolu’ya, Karadeniz’den Akdeniz’e kadar Anadolu coğrafyasına ilahi bir mühür gibi nakış nakış işlemiştir. Bütün dünya bilmelidir ki, şehitlerimizin ‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır’ anlayışıyla bedenlerini feda ettikleri kutsal vatan toprakları son nefer, son nefes ve son damla kana kadar aynı cesaret ve kararlılıkla muhafaza edilecektir. Ruhlarınız şad olsun.”

İl Müftü Yardımcısı Mehmet Ali Değirmenci’nin okuduğu duanın ardından Vali Aksoy ve protokol üyeleri, şehitlerin kabirlerine çiçek bıraktı.