Güncel

EKO­DOSD Üye­lerinden Eski Foça Gezisi

Ku­şa­da­sı Eko­sis­te­mi Ko­ru­ma ve Doğa Se­ven­ler Der­ne­ği (EKO­DOSD) ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen hafta sonu ge­zi­le­rin­de der­nek üye­le­ri Eski Foça’ya gitti.

Böl­ge­nin ta­ri­hi me­kan­la­rı­nı zi­ya­ret eden der­nek üye­le­ri doğa yü­rü­yü­şü ya­pa­rak hu­zur­lu bir gün ge­çir­di. Ko­nuy­la il­gi­li ola­rak der­ne­ğin sos­yal medya he­sa­bın­dan ya­pı­lan açık­la­ma­da; “ Antik dö­nem­de 12 İonia ken­tin­den biri olan Eski Foça(Pho­ka­ia)’da bir et­kin­lik dü­zen­le­dik. Ky­be­le kül­tü­nün yay­gın ol­du­ğu Eski Foça’nın, Ti­yat­ro Te­pe­si’ndeki Ky­be­le Kut­sal Alanı’na bir yü­rü­yüş yap­tık. Ana ka­ya­la­ra oyul­muş ba­sa­mak­lar­dan ve niş­ler­den olu­şan de­va­sa bo­yut­lar­da­ki ka­ya­lar­da­ki ka­bart­ma­la­rın iz­le­ri­ni in­ce­le­dik.

Ky­be­le Kut­sal Alanı’ndan, De­ğir­men­li Tepe’ye doğru doğal seyir te­ras­la­rın­dan Eski Foça’nın ha­ri­ka man­za­ra­la­rı­nı iz­le­ye­rek yü­rü­dük.

Ar­ke­olo­jik Sit ol­ma­sı ne­de­niy­le ko­ru­na­rak kal­mış doğal bitki ör­tü­sü için­de ke­kik­le­rin la­van­ta­la­rın hoş ko­ku­la­rı ara­sın­da ka­ya­la­ra tır­man­dık.

Yü­rü­yü­şü­mü­zün so­nun­da Antik Dö­nem­den kalan ta­ri­hi eser­ler­le gü­nü­müz mi­ma­ri­si­nin iç içe ol­du­ğu ma­hal­le­le­ri gez­dik. Asır­lık taş ev­le­ri­nin bu­lun­du­ğu Eski Foça’nın dar so­kak­la­rı­nı do­laş­tık.

Et­ra­fı balık res­to­ran­la­rıy­la dolu li­man­da ağ­la­rı­nı te­miz­le­yen ba­lık­çı­la­rın de­ni­ze at­tık­la­rı küçük ba­lık­la­rı kap­ma­ya ça­lı­şan Te­pe­li Pe­li­kan­la­rın mar­tı­lar­la mü­ca­de­le­si­ni iz­le­dik.

Araç gü­rül­tü­sün­den uzak, özgün mi­ma­ri ka­rak­te­ri­ni büyük öl­çü­de ko­ru­yan, gast­ro­no­mi me­rak­lı­la­rı için uygun me­kan­lar ya­ra­tan ve ge­zer­ken kim­se­nin ra­hat­sız edil­me­di­ği Eski Foça’yı her­kes çok be­ğen­di”