Güncel

“İyi He­kim­lik İçin, Emek Bizim Söz Bizim”

Türk Ta­bip­le­ri Bir­li­ği Aydın Tabip Odası Baş­kan­lı­ğı, asis­tan eği­ti­min­de ya­şa­nan so­run­la­rı an­la­tan bir açık­la­ma yaptı.

Ya­pı­lan açık­la­ma­da şu ifa­de­le­re yer ve­ril­di; “ 18 Nisan 2022 ta­ri­hin­de ilan edi­len Tıpta Uz­man­lık Sı­na­vı (TUS) kad­ro­la­rı mes­lek eği­ti­mi­miz ve hal­kı­mı­zın sağ­lı­ğı ile il­gi­li biz­le­ri de­rin­den kay­gı­lan­dır­mış­tır. TUS sı­na­vı için açı­lan 12.294 asis­tan kad­ro­su, asis­tan­la­rın ve sağ­lık sis­te­mi­nin so­run­la­rı­nı çöz­mek ye­ri­ne, sağ­lık so­run­la­rı­na ye­ni­le­ri­ni ek­le­ye­cek­tir.

Daha ön­ce­ki sı­nav­lar­da; TUS son­ra­sı Ekim 2020’de 5.977, Eylül 2021’de 6.135, Şubat 2021’de 6.300 asis­tan kad­ro­su açıl­mış­ken Nisan 2022’de 12.294 kadro açıl­ma­sı halk sağ­lı­ğın­da var olan so­run­la­rın kök ne­den­le­ri­ne bir çözüm ge­tir­me­den yü­zey­sel bir yak­la­şım­la çözüm ara­mak ne yazık ki ger­çek­çi de­ğil­dir.

Hal­kı­mı­zın sağ­lı­ğı için en önem­li un­sur­la­rın ba­şın­da olan iyi he­kim­li­ğin sağ­lan­ma­sı asis­tan­la­rın iyi eği­ti­mi ile müm­kün­dür. Daha ön­ce­le­ri açı­lan kad­ro­lar tıp fa­kül­te­le­ri­nin eği­ti­ci ve eği­ti­me uygun ders­lik sa­yı­la­rı­na göre oran­tı­lıy­ken, son kadro ilan­la­rın­da bu durum göz ardı edil­miş­tir. Alt ya­pı­la­rı ve aka­de­mik kad­ro­la­rı ye­ter­siz eği­tim ve araş­tır­ma ola­nak­la­rı sı­nır­lı olan tıp fa­kül­te­le­rin­de asis­tan kad­ro­la­rı­nın ço­ğal­tıl­ma­sı so­run­la­rı çö­ze­me­ye­ce­ği gibi bi­lim­sel ye­ter­li­lik­te ol­ma­yan he­kim­ler ye­tiş­me­si ile halk sağ­lı­ğı­nı teh­li­ke­ye ata­cak­tır.

Asis­tan he­kim­le­rin ni­te­lik­li eği­tim­le­ri, özlük hak­la­rı ve çok yoğun ça­lış­ma dü­ze­ni­ne yö­ne­lik olum­lu bir şey ya­pıl­ma­mış­ken; kad­ro­la­rı şi­şi­re­rek asis­tan­la­rı­mı­zın ye­ter­li eği­tim al­ma­la­rı­nı ve iyi ye­tiş­me­le­ri do­la­yı­sıy­la iyi bir uzman hekim ol­ma­la­rı en­gel­len­mek­ten öteye git­me­ye­cek­tir. Hiç dü­şü­nül­me­den, so­nuç­la­rı ön­gö­rül­me­den sırf ni­ce­lik dü­şü­nü­le­rek ni­te­lik göz ardı edi­le­rek iki üç kata yakın art­tı­rı­lan bu kadro şi­şi­ril­me­si­ni kabul et­mi­yo­ruz. Keşke uz­man­lık der­nek­le­ri­nin de gö­rüş­le­ri alı­nıp, kadro sa­yı­la­rı­na karar ve­ril­sey­di. Ba­sın­dan da takip edil­di­ği gibi hemen tüm uz­man­lık der­nek­le­ri kad­ro­la­rı­nın şi­şi­ril­me­si kar­şı­sın­da fer­yat et­mek­te­dir­ler. Eği­tim hak­kı­mı­za, mes­le­ği­mi­ze, top­lu­mun sağ­lık hak­kı­na sahip çı­kı­yo­ruz. Şi­şi­ril­miş kad­ro­la­rın tamda “gi­der­ler­se git­sin­ler biz asis­tan­la­rı­mız­la yola devam ede­riz” söz­le­ri son­ra­sı­na rast­la­ma­sı ma­ni­dar­dır.

He­kim­le­rin hak et­ti­ği cid­di­yet doğ­rul­tu­sun­da eği­tim al­ma­la­rı ve son­ra­sın­da da ül­ke­miz­de gü­ven­li ve özlük hak­la­rı­nın sağ­la­na­rak gö­rev­le­ri­ni ya­pa­bi­le­cek­le­ri bir

ça­lış­ma or­ta­mı sağ­la­mak ko­nu­sun­da yet­ki­li­le­ri gö­re­ve ça­ğı­rı­yo­ruz. İyi uz­man­lık eği­ti­mi­ne büyük darbe vu­ra­cak, halk sağ­lı­ğı için ile­ri­de büyük so­run­lar do­ğu­ra­cak bu kad­ro­lar kabul edi­le­mez. Bir an önce dü­zel­til­me­li­dir ve geri çe­kil­me­li­dir. İyi he­kim­lik için: Emek bizim söz bizim, di­yo­ruz” de­nil­di.