Güncel

Ba­hat­tin Sü­rü­cü; ‘Ço­mak­dağ böl­ge­sin­de bir et­kin­lik yap­tık’

Ku­şa­da­sı Eko­sis­te­mi Ko­ru­ma ve Doğa Se­ven­ler Der­ne­ği (EKO­DOSD) üye­le­ri bu hafta gezi ro­ta­sı­nı Ço­mak­dağ’a çe­vir­di.

Der­nek Baş­ka­nı Ba­hat­tin Sü­rü­cü, ge­le­nek­sel ola­rak ger­çek­leş­tir­dik­le­ri gezi hak­kın­da bil­gi­ler ve­re­rek, ‘’Lat­mos (Beş­par­mak) Dağ­la­rı’nın gü­ney­do­ğu­sun­da bir et­kin­lik ger­çek­leş­tir­dik. Ba­ha­rın tüm gü­zel­li­ği­ni co­şa­rak gös­ter­di­ği çi­çek­le­rin için­de, şırıl şırıl akan su­la­rın ve cıvıl cıvıl öten kuş­la­rın se­si­ni din­le­ye­rek, bin­ler­ce yılın yor­gun­lu­ğu çeken dö­şe­me taş yol­la­rın üs­tün­de yü­rü­dük. Yü­rü­yü­şün so­nun­da, yak­la­şık 500 yıl önce Oğuz­la­rın Yivi bo­yu­nun Co­mak­ti­ri ve Güne Barza gu­ru­bu­nun böl­ge­ye ge­le­rek yer­leş­me­le­ri­ni kur­du­ğu otan­tik bir köy olan Ço­mak­dağ Kı­zı­la­ğaç’a gel­dik.

Adeta bir ta­ri­hi eser ni­te­li­ğin­de olan il­ginç şe­kil­li ba­ca­la­rı, süslü ve bo­ya­lı ahşap ka­pı­la­rı olan özgün mi­ma­ri­li taş ev­le­ri­ni hay­ran­lık­la iz­le­dik. Taş us­ta­la­rı­nın azal­ma­sı, ma­li­yet­le­rin yük­sek ol­ma­sı ne­de­niy­le son yıl­lar­da çok katlı beton bi­na­la­rın ya­pıl­dı­ğı­nı, hatta otan­tik mi­ma­ri­ye tezat oluş­tu­ran, es­kiy­le ye­ni­yi kötü bir şe­kil­de bu­luş­tu­ran bir­çok gö­rün­tü­le­rin or­ta­ya çık­tı­ğı­nı gör­dük. Biraz geç ka­lın­mış olsa da Ço­mak­dağ’ın de­ğer­le­ri­nin ge­lecek ku­şak­la­ra ak­ta­rıl­ma­sı­na yö­ne­lik bir pro­je­nin ha­ya­ta ge­çi­ril­me­ye ça­lı­şıl­dı­ğı­nı öğ­ren­dik’’ dedi.

‘MADEN OCAK­LA­RI DO­ĞA­YI ÖL­DÜ­RÜ­YOR’

Baş­kan Sü­rü­cü böl­ge­de fa­ali­yet gös­te­ren maden ocak­la­rı­nın doğal ya­şa­ma büyük zara ver­di­ği­ni ifade ede­rek, “Yüz­yıl­lar­dır de­ğiş­me­yen örf adet ve ge­le­nek­sel kı­ya­fet­le­ri olan sı­cak­kan­lı güler yüzlü in­san­la­rıy­la soh­bet ettik. Ço­mak­dağ’ın ça­lış­kan ka­dın­la­rı­nın yap­tık­la­rı el iş­le­rin­den ala­rak on­la­ra des­tek olduk. Eko­tu­rizm fa­ali­yet­le­ri için çok önem­li de­ğer­le­ri olan Ço­mak­dağ Kı­zı­la­ğaç, Ke­ten­de­re ve İkiz­taş köy­le­ri­nin muh­te­şem doğal pey­za­jı­nın son yıl­lar­da bo­zul­ma­ya baş­la­dı­ğı­nı, Lat­mos Dağ­la­rı’nı kös­te­bek yu­va­sı­na çe­vi­ren maden ocak­la­rı­nın bu­ra­da da geri dö­nül­mez tah­ri­bat­lar ya­rat­tı­ğı­nı, ge­lecek ne­sil­le­re ulaş­ma­sı ge­re­ken zey­tin ağaç­la­rı­na zarar ver­di­ği­ni gör­dük ve halk sağ­lı­ğı­nı teh­dit et­ti­ği­ni yöre in­san­la­rın­dan din­le­dik. Ço­mak­dağ kah­ve­le­rin­de çay­la­rı­mı­zı iç­tik­ten sonra, Asya’nın en iyi ko­run­muş ta­pı­nak­la­rın­dan biri olan Zeus Ta­pı­na­ğı’nın ol­du­ğu Euro­mos antik ken­ti­ni zi­ya­ret ettik. Pro­fes­yo­nel tu­rist reh­be­ri Hakan Bah­çe­ci­oğ­lu ta­ra­fın­dan antik ken­tin önemi ve hi­ka­ye­si an­la­tıl­dı. Ka­zı­la­rı ve ta­pı­na­ğın res­to­ras­yo­nu devam eden antik ken­tin önem­li alan­la­rın­da in­ce­le­me­ler yap­tık. Ne yazık ki bir­çok yerde gör­dü­ğü­müz gibi, uygun ol­ma­yan yer­ler­de ateş yakma ge­le­ne­ği­nin bu­ra­da da devam et­ti­ril­di­ği­ni, şehir su­la­rı­nın ya­kı­lan ateş­le si­ya­ha dön­dü­ğü­nü üzü­le­rek gör­dük.

Bu tür ateş yakma uy­gu­la­ma­la­rı­nın Lat­mos Dağ­la­rı’nın ma­ğa­ra­la­rın­da ve kaya sı­ğı­nak­la­rın­da da ya­pıl­dı­ğı­nı, için­de bu­lu­nan 8 bin yıl­lık kaya re­sim­le­ri­nin ta­ma­men kay­bol­ma­sı­na neden ol­du­ğu­nu, bazı sı­ğı­nak­lar­da­ki re­sim­le­rin kay­be­dil­di­ği­ni, böyle özel ve mut­lak ko­run­ma­sı ge­re­ken alan­lar­da ke­sin­lik­le ateş ya­kıl­ma­ma­sı ge­rek­ti­ğiy­le il­gi­li bu ko­nu­da ge­rek­li ön­lem­le­rin alın­ma­sı için il­gi­li ku­rum­la­ra bilgi ver­dik” dedi.